Warning: Declaration of aec_contributor_list::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /home/bjargesr/public_html/www/wp-content/plugins/ajax-event-calendar/inc/widget-contributors.php on line 61
Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş » ȘI ACUARELELE AU ÎNGERII LOR. ILYA IBRYAEV
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bjargesr/public_html/www/wp-content/plugins/page-and-post-lister/cg_pages_core.php on line 391

ȘI ACUARELELE AU ÎNGERII LOR. ILYA IBRYAEV


 

Fără doar și poate, pictura rusă răscolește și astăzi ca odinioară, tulbură ochiuri de apă neștiute ale ființei cugetătoare care, tocmai pentru că trăiește atât de mult și atât de intens în minte, își lasă umbra de capul ei, rătăcitoare.

Dintre acuareliștii faimoși ai Rusiei acestor zile, se detașează Ilya Viktorovich Ibryaev – și nu-i vorba despre a gândi în termenii competiției, este vorba despre impactul asupra privirii. Îl simți de departe, aș spune chiar înainte de a te fi familiarizat cu acuarelele lui. Se întâmplă așa, pentru că vederea de dincolo de vederea fizică și tușa îi scapără peste miezul emoției de fond, al temei, al compoziției.

Peisajele lui Ilya Ibryaev nu sunt simple peisaje, măsură a unei viziuni. Ele sunt reflexia lumii și a luminii din care s-au născut toate peisajele care există, au exista și vor exista. Pare că Ilya Ibryaev pictează îngerescul din ceea ce vede, reușește să extragă sămânța din care vor răsări, câtă vreme vor mai fi pictori și pictură, plantații de linii și de culori.

Ilya Ibryaev s-a născut la Nijni Novgorod, în anul 1955. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia și al Federației Internaționale a Acuareliștilor. Nu este, însă, numai un acuarelist de notorietate mondială, este și ceramist. Un ceramist remarcabil, De altfel, ceramica este legătura lui cu dimensiunea aceasta solidă, condensată. Altminteri, Ilya Ibryaev n-ar mai avea trup, ar avea doar aripi, pe care n-ar ști pentru ce să le folosească mai întâi: ca să zboare sau ca să picteze?

DENISA POPESCU

 

 

Articol adăugat în 13 septembrie 2021

Mai poţi citi şi…