”O CALE CĂTRE NOI”


Cu acest titlu, care deschide un evantai de posibilități și de interpretări, a ieșit în lume, anul trecut, la Editura ”Clubul MITTELEUROPA” din Oravița, volumul de eseuri al LILIANEI FINTA, eseuri de inițiere în cunoașterea ezoterică.

Binevenită și repede îmbrățișată, cartea este una de actualitate, de context, motivațională, în esență, spirituală, dar și cu valențe literare, de vreme ce are o postfață semnată de poetul Virgil Diaconu, care a și publicat fragmente reprezentative, în revista ”Cafeneaua literară”. Mai mult, în luna februarie, Liliana Finta, care acum trăiește la Birmingham, onorează invitațiile adresate de Centrul Cultural Pitești și de postul local Argeș TV, pentru a-și dezvolta și promova perspectiva asupra tematicii care o preocupă de mai bine de două decenii.

”O cale către Noi” subliniază un adevăr greu de contestat astăzi, având în vedere ceea ce trăim: schimbări bruște, brutale – fără semnal de avertizare și fără etape pregătitoare – de-a lungul și de-a latul vieții noastre, fragmentarea, distorsionarea la nivel de minte și de suflet a informațiilor, de la cele simple până la cele cu un grad mare de complexitate. Adevărul acesta, aproape imposibil de privit în ochi, spune că realitatea exterioară este rodul sau creația realității interioare. Ce este în afara noastră a existat mai întâi în noi. Un adevăr repetat de vechii înțelepți, rostit răspicat de marile religii ale planetei. Suntem, așadar, ceea ce gândim și simțim, suntem obsesiile și neîmplinirile noastre, fiecare acțiune sau omisiune, suntem neputințele, blocajele, neiertările adunate într-o viață de om.

Liliana Finta nu se oprește, însă, la a identifica, la a arăta cu degetul. Ea și-a creat propriul sistem de explorare a corpurilor energetice, a vibrațiilor negative precum frica și durerea, explorare care presupune să-l ia de mână pe cel pe care-l are în față și împreună, întotdeauna împreună, să analizeze delicat felul în care Răul s-a înstăpânit asupra lui.

Liliana Finta este terapeut cu drept de practică, specializat în cunoașterea și refacerea arhetipală a sistemului bioenergetic uman. A urmat, de asemenea,  un program intensiv de cunoaștere ezoterică și de practică energetică, tehnici, metode, procedee subtile de lucru cu energia informației.

Iată cum recomandă cartea Lilianei Finta scriitorul și terapeutul Robin Wildt Hansen: ”… este o carte foarte rară. Unul dintre lucrurile care o face rară este acela că este scrisă la persoana a doua. Liliana se adresează direct cititorului. Este scrisă într-un stil informal, departe însă de a fi colocvial. Un alt lucru care face ca această carte să fie remarcabilă este faptul că, deși scurtă, este plină de conținut. Pare evident că perspectiva provine din ani de contemplare liniștită și mai puțin liniștită. Intensitatea cuvintelor atestă faptul că au fost comprimate și nespuse de-a lungul anilor, doar uneori spuse, și atunci cu toată inima și cu tot angajamentul cu care au fost descoperite și trăite”.

Iată cum o recomandă poetul Virgil Diaconu pe autoare: ”Liliana te scoate din nepăsare, din indiferența față de sine și îți descoperă marele obiect pe care îl are viața ta: tu însuți! Da, obiectul explorării mele sunt eu însumi. Eu mă pot explora în mod ocolit, așa cum o fac prin artă, prin poveștile, parabolele, simbolurile și alegoriile artei, prin tablourile și scenele ei, prin figurația și măștile ei; sau mă pot explora direct, eu însumi ori ajutat de un doctor de suflete, de un mângâietor, care urmărește starea mea de împlinire și bucurie, pe care în fond o căutăm cu toții. O stare despre care nu prea vorbim, sclavi ai prejudecăților noastre și de frica etichetelor ce ni se pun. Există, însă, în noi ceva mai presus decât noi, vorba sfântului”.

Curpinsul cărții atrage atenția de la bun început: Caută în interiorul tău; Bucuria este în noi, nu în exterior; Bucuria este latentă în noi; Starea ta interioară se oglindește în jurul tău; Descoperă-ți potențialul; Starea interioară bună rescrie scenariul; Starea interioară poate fi reconstruită; Iubirea este emoția ta, nu ți-o ia nimeni, nu ți-o dă nimeni; Închide rănile, conștientizându-le; Ești unic, fii autentic; Durerea vine din context; Dumnezeu suntem Noi, dar asta este o altă poveste”.

Și, pentru că e nevoie mereu de o concluzie, de câteva fraze care să-l convingă pe cititorul ezitant să parcurgă volumul cu încredere, ele sunt formulate simplu, limpede, liniștit chiar de Liliana Finta: ”Nu există oameni buni sau oameni răi. Există oameni aflați în diferite momente ale evoluției lor. Suntem toți pe cale”.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 12 februarie 2024

Mai poţi citi şi…