MIRACOLUL LUMINII, VĂZUT DE COL. (r) ION BRATU


L-am cunoscut pe Ion Bratu cu ani buni în urmă, pe vremea când bărbăția, onoarea, slujirea de patrie erau ca semnele din naștere – existau la vedere, le puteai pipăi și, chiar necredincios să fi fost, trebuia să admiți că sunt adevărate.

Col. (rtr.) Ion Bratu era atunci – este și astăzi –  un polivalent. Ofițer de carieră, absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare, se regăsea – cu discreție, cu temperanță, dar binefăcător – în artă și în literatură. Toate acestea ar fi putut trece drept o cochetărie de tinerețe. Doar că n-a fost așa. Argeșeanul din Buzoești, tenace, convins că știe ce face, și-a deschis un drum paralel, cu borne una și una: publicistica, poezia, proza, pictura.

Anul acesta, Editura ”Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca i-a publicat, în condiții grafice de excepție, un album remarcabil. ”Miracolul Luminii” este structurat în cicluri tematice, reprezentative fiind ”Ciuleandra”, ”Sânzienele” și ”Crăiasa Munților”. De altfel, un număr însemnat din lucrările sale – și vorbim despre aprox. 1500  – se află în colecții particulare din România, Franța, Germania și SUA.

Albumul, prefațat de doamna Simona Nagîț, bibliotecară la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, se deschide cu o suită de texte ale artistului, texte-crez, care explicitează perspectiva picturală transrealistă – obiectul, devenit simbol, produce efecte dincolo de paradigma referențială inițială. În album, sunt inserate și opinii, puncte de vedere ale regretatului artist plastic Gheorghe Pantelie, poetei Denisa Popescu, producătoarei TV., Cristina Munteanu, prof. Cornelia Ghinea, prof. Chirică Ivanof, avocatului Cristian-Alexandru Florescu.

Deși recomandările autorităților vorbesc despre distanțare interpersonală, cred că putem anticipa, la toamnă, o lansare binemeritată a albumului, deci și o strângere de mână bărbătească, de dragul și în spiritul vremurilor vechi. Am onoarea să vă salut, domnule colonel!

prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 3 septembrie 2020

Mai poţi citi şi…