PREMIERĂ EDITORIALĂ. DICȚIONARUL ARTELOR PLASTICE DIN ARGEȘ ȘI MUSCEL


Istoria scrisă a contribuit dintotdeauna la conturarea profilului unei identități. Identitate personală, comunitară, de neam și de țară. Tot cu istoria scrisă încep să curgă și să-și facă loc, în mentalul colectiv, amintirea și, mai departe, povestea despre locuri, oameni și realizările lor. Suntem, cu alte cuvinte, document și legendă în același timp, fapt de viață și construct imaginar,  la care ne raportăm în egală măsură pentru a continua să fim. Devenirea noastră este istorie.

Din această perspectivă, apariția – la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, în urmă cu nici două săptămâni – a Dicționarului artelor plastice din Argeș și Muscel, secolele XVII-XXI, intitulat Formă și culoare – reprezintă o gură de oxigen. Noxele de toate felurile ale vremurilor ne silesc să fim vigilenți,  să avem grijă de istoria noastră, mai ales de istoria recentă.

Autoarea-coordonatoare a acestui dicționar de mare cuprindere este doamna SIMONA NAGÎȚ, bibliotecară în cadrul Bibliotecii Județene Argeș Dinicu Golescu, absolventă a Facultății de Teologie din Pitești, cu un master în Administrarea resurselor instituțiilor culturale și cursuri postuniversitare de Integrare europeană și de Bibliologie și știința informării.

Istoria realizării dicționarului – iată că peste tot există istorie, peste tot  există un ”a fost odată ca niciodată…” – începe cu implicarea benevolă a coordonatoarei lucrării în proiectul inițiat de prof. univ. dr. Petre Popa. Este vorba despre Enciclopedia Argeșului și Muscelului, în cazul de față despre varianta extinsă a domeniului Plasticieni, instituții și asociații de artă. Baza de date a constituit-o fondul documentar al Bibliotecii Județene Argeș Dinicu Golescu, ramificată ulterior către artiștii în viață, urmașii celor dispăruți, alte biblioteci, primării, parohii, arhive, instituții ale statului, deținătoare de informații utile. Criteriul geografic se complinește cu cel temporal, în sensul că sunt incluși în dicționar artiștii născuți în regiunea Argeș – Muscel, de asemenea cei care au locuit  și au creat aici timp de cel puțin un deceniu.

Demersul a pornit în august 2007 și s-a finalizat în decembrie 2021. Artiștilor profesioniști li s-au alăturat artiștii naivi, premiați și recunoscuți la nivel național și internațional. Sunt consemnate și cercurile reprezentative de pictură pentru copii și adulți, taberele și simpozioanele din intervalul de referință, instituțiile de învățământ care au contribuit la șlefuirea talentelor, busturile, statuile, monumentele de for public, picturile definitorii și, în măsura în care au existat dovezi clare, sunt consemnați și pictorii de biserici, știut fiind că, din pioșenie, aceștia se iscăleau doar cu prenumele, indicând câteodată și locul nașterii.

Prefața dicționarului îi aparține reputatului critic de artă, scriitor și realizator TV, Radu George Serafim. Absolut remarcabile fotografiile însoțitoare, fără de care o asemenea lucrare ar fi fost incompletă. De altminteri, dicționarul în întregul lui este o operă de artă. Mai mult, întrând în istorie, el  începe deja să facă istorie.

Așteptăm cu interes evenimentul lansării, care va avea loc astăzi, 29 septembrie, la ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș Dinicu Golescu.

 

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 29 septembrie 2022

Mai poţi citi şi…