MINIATURI MEDIEVALE DE MANUSCRIS


Sâmbătă, 24 iunie, bolnița Muzeului Golești a fost înnobilată de lucrările celei de-a V-a ediții a Expoziției Naționale de Miniaturi Medievale de Manuscris. Vernisajul i-a reunit pe artiști, pe profesorii lor, pe cunoscătorii serioși ai domeniului și pe admiratorii acestei arte vechi și subtile. Pereții bolniței, plini, au fost și vor fi, până la sfârșitul lunii iulie, metaforă de catapeteasmă.

Expozanții sunt studenți la Secția Artă Sacră de la Universitatea din Pitești, coordonați de lector univ. dr. Elena Teodora Necula, de la Universitatea din Craiova, îndrumați de conf. univ. dr. Emilia Burlan, lector univ. dr. Alexandrina Bădescu, lector univ. dr. Adriana Gabriela Mardale, asis. univ. drd. Lăcrămioara Anton, asis. univ. dr. Lidia Mărgelu, asis. univ. drd. Adrian Bănică. Au expus, de asemenea, și elevi de la Liceul de Artă Dinu Lipatti din Pitești, asistați de prof. Laurențiu Baltă.

De la vernisaj, nu au lipsit piesele instrumentale, care au conferit o vibrație aparte miniaturilor, piese interpretate de Sofia Butaru, elevă la același Liceu Dinu Lipatti. E bine de știut că Sofia a debutat la vârsta de 13 ani, în Orchestra Filarmonicii din Pitești, că se pregătește conștiincios de atunci și că se poate mândri deja cu participarea la concerte susținute cu orchestre de tineret din Germania, Italia și Ungaria, pentru ca, din acest an, să fie implicată, alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea, în Proiectul Fil Nouveau/ Feel Young, dedicat tinerilor artiști instrumentiști români.

În ce privește miniaturile – inițiale, viniete, imagini figurative, cele mai multe cu conținut religios, plante și animale mitologice, motive arhitectonice de arcuri și coloane – ele demonstrează faptul că există o memorie a sufletului, pe care timpul, ideologiile, hegemoniile, tehnologiile nu o pot obtura.

Occidentul cel nou, Europa cea nouă, din care am ajuns și noi să facem parte, au redescoperit frumusețea și misterul picturii bizantine și neobizantine și se întorc, treptat și cu încredere la mit, la tradiție. Interesant este că nu o fac doar în biserică, sau doar în cadrul unor cursuri temporare, solicitate de cei cu adevărat curioși să cunoască formula aceasta de acces la trecut. O fac și prin raportare la viața cotidiană, convinși probabil – ori pe cale să se convingă – de corespondența, de conexiunea strânsă dintre aparență și esență, dintre trecut, prezent și viitor, dintre mister, revelație și contemplație. Observația îi aparține unuia dintre cei mai apreciați critici și jurnaliști de specialitate, dl. Marius Chița.

Nu putem decât să salutăm evenimentul, cu multă căldură, cu multă bunăvoință prezidat de directorul instituției-gazdă, dl. Iustin Dejanu, și să apreciem la justa valoare efortul colectiv, pentru că expoziția este un proces cu etape, iar pregătirea ei a început încă din luna ianuarie. După Muzeul Golești, miniaturile vor poposi la Muzeul Satului din București, apoi la Muzeul Olteniei de la Craiova.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 6 iulie 2023

Mai poţi citi şi…