COMICUL (FOARTE) NECESAR


“Tema primei ediții a Festivalului Internațional Liviu Ciulei, COMICUL NECESAR, vrea să fie un semnal benefic pentru fiecare spectator. În definitiv, COMICUL NECESAR este o matrice existențială salvatoare, purificatoare pentru starea noastră sufletească.” – Dan Tudor, directorul festivalului

 

Aveam de gând să scriu ceva scurt, un fel de prezentare succintă a noului Festival de Teatru “Liviu Ciulei”, dar prietenul Mircea M. Ionescu, pe care unii îl cunosc din sport, alții din teatru (mai mult ca dramaturg, dar și ca manager de teatru), a publicat pe Facebook o prezentare mult mai succintă decât aș putea eu s-o fac. O prezentare care face parte dintr-un cunoscut ciclu de articole depre fenomenul teatral, semnate de Mircea M. Ionescu sub numele de “Amanta mea, Thalia”. Așa că îl lăsăm pe Mircea M. să se desfete cu amanta dumisale, iar noi purcedem la o informare mai en détail a publicului nostru. Și cum e datina la români în ultimii 30 și ceva de ani, doar n-o să las frumusețe de text ca, după câteva zile, să se piardă pe FB. Așa că am hotărât că e momentul să-l integrez în prezentul articol, pe care am să-l “semnez propriu”, cum se spunea prin anii post-alfabetizării poporului, adică prin depărtații ani ’70 ai trecutului mileniu. Un articol care – si-gur! – va rămâne cât va fi patria română  (cum spunea un alt clasic), articol cu care chiar acum stimate cititor vă desfătați.

PITEȘTI, ORAȘUL CU DOUĂ FESTIVALURI DE TEATRU

*Mircea M. Ionescu

Noua conducere a Teatrului “Alexandru Davila” Pitești, DAN TUDOR-manager general – și MARIUS ZARAFESCU – director artistic, altfel spus un practician cu mare succes de public, ca actor și regizor, și un teoretician de elită, au debarcat în Orașul lui Dobrin cu multe idei și mare pasiune de a face, din plecare, la Pitești o citadelă a teatrului de calitate, dorit de public.

Startul a fost spectaculos! Fără să renunțe la clasicul Festival al Teatrelor de Studio de la Pitești (a XXVII-a ediție se va ține în perioada 2-7 mai 2023), noii timonieri au lansat încă un Festival de Teatru în Trivale, sub onoranta titulatură Festivalul “Liviu Ciulei”, remarcabilul Regizor, Scenograf, Arhitect, “nume” respectat în lumea-ntreagă”! Titanul teatrului, Liviu Ciulei, cel care a zămislit frumoasa Sală Studio a teatrului argeșean, a fost și cel care a verificat fiecare scândură, pentru a asigura o acustică la cotă europeană.

Un nou festival, așadar, cu o temă bine aleasă (Comicul necesar), gândit să se desfășoare numai în weekend, când vine mai toată lumea la teatru, cum s-a întâmplat și în primele două zile (5-6 noiembrie) din festival, Sala Mare fiind plină. Concret, cele patru weekend-uri din noiembrie fac din Pitești un punct de atracție pe harta teatrului nostru.

Altă idee de ecou a fost și invitarea în festival a patru teatre, fiecare urmând să prezinte câte două spectacole. “Uvertura” a semnat-o valorosul Teatru Național “Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău, cu “Revizorul” și “Fără pijamale”, ambele în regia remarcabilului Sandu Grecu, ambele ovaționate.

În weekend-ul al doilea (12-13 noiembrie), pe scena piteșteană a fost Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești, cu spectacolele “Toxic”, în regia lui Florin Piersic-junior, și “Piatra din casă” de Vasile Alecsandri, în regia ilustrului Alexandru Dabija.

Valorosul Teatru Național “Marin Sorescu” din Craiova a fost prezent pe scena de la Davila cu producțiile “Retroelectro” (regia – Bogdan Georgescu), în 19 noiembrie, și “1,2,3… Bebe” (20 noiembrie), sub bagheta regizorală a cunoscutului Alexandru Boureanu.

Ultimul weekend de festival la Pitești a prezentat, în 26 noiembrie, premiera teatrului organizator- “Volpone”, în regia experimentatului Bogdan Cioabă, pentru  ca ultima cortină să cadă duminică, 27 noiembrie, peste o splendoare de spectacol, “Mitică Popescu”, superba piesă a lui Camil Petrescu, producția Teatrului “Nottara” din București, în regia lui Dan Tudor, care reușește și un minunat rol mic, noul manager al Teatrului “Alexandru Davila” fiind, în opinia mea, un Rege al comediei. În Orașul lui Dobrin, Teatrul a luat un nou Start! SUCCES!

P.S. N-ar fi exclus ca, la anul, Piteștiul să organizeze și un al 3-lea festival, al Teatrelor de Revistă, altă idee de ecou a noii conduceri, pornind de la existența unei active Secții de Revistă la “Alexandru Davila”.

 

Chiar bine – recunosc! – le zice/scrie prietenul Mircea M. Ionescu în această informație sintetică, informație ce păstrează și trăsături de individualizare ale spectacolelor participante la ediția I a Festivalului Liviu Ciulei. Nu pot să nu observ reverențele pe care prietenul Mircea le face tuturor celor implicați în noul festival piteștean, de la managerul teatrului organizator (acel rege-al comediei¨, cum ar fi zis un clasic) până la cunoscuții, experimentații, remarcabilii, valoroșii și/sau iluștrii regizori ai pieselor invitate în festival. Mai rar așa prețuire pe față între colegii care-și împart parcela teatrală.

Am avut plăcerea (și șansa) să-i cunosc atât pe managerul Dan Tudor, cât și pe directorul artistic Marius Zarafescu, în urmă cu mai bine de două decenii. Ne-am întâlnit pe la diverse festivaluri, am văzut selecțiile pe care Marius Zarafescu – în calitate de selecționer – le-a făcut pentru Festivalul Teatrului de Studio (acum 10-15 ani) și multe dintre montările făcute de Dan Tudor la Pitești și în țară. Teatrul Davila  are marea șansă de a beneficia simultan de serviciile acestor specialiști într-ale scenei. Totul e să n-o rateze, pentru că acum – după multă vreme – par să se fi aliniat planetele care lucrează în favoarea teatrului piteștean. Planetele par să se fi aliniat și pentru asocierea numelui marelui om de teatru Liviu Ciulei cu Teatrul Davila. Câteodată, întâmplări care par minore dau fructe importante peste ani. Așa pare să fi fost și întâlnirea actorului Dan Tudor cu regizorul și producătorul Thomas Ciulei din urmă cu ceva vreme, la un film. Un film, un prim contact, recunoașterea reciprocă a calităților și valorii, iar peste ani proiect comun. Cu câteva condiții clar stipulate, pentru că moștenitorul numelui Ciulei n-ar permite târârea acestuia în derizoriu. Din câte am înțeles, Thomas a condiționat folosirea respectabilului nume Ciulei pe durata contractului de manager al lui Dan Tudor, cu respectarea de către teatru a unor standarde artistice superioare. Mă gândesc că, dacă în depărtate vremi pre-pandemice (acum vreo patru sau cinci ani), Dan Tudor a putut să fie un adevărat înger (cel puțin pentru 20 de minute, în piesa lui Vampilov), ar putea fi și pentru Teatrul Davila, în următorii cinci ani. Că doar și-a încercat puterile îngerești, știe cum devine ”cestiunea”, am zice.

Judecând după startul bun, Teatrul Davila are șansa unui reviriment. Contează – în primul rând – atragerea în săli a unui public latent, acel public dornic de spectacole de teatru, dar care n-a fost pe deplin satisfăcut de ceea ce i s-a oferit în trecut. Dar important este ca noua conducere – din diverse motive – să nu piardă vestiarul, cum ar spune, cred, mai sus-amintitul Mircea M. Ionescu.

Desigur, pentru noua conducere a teatrului piteștean este foarte important să nu piardă nici sponsorul – Consiliul Județean Argeș – care are obligația de a asigura condițiuni propice desfășurării actului artistic.

Foarte bună inițiativa noii conduceri a teatrului, aceea de a oferi publicului piteștean o lună de spectacole vesele, cu tema “Comicul necesar”. Într-adevăr, în aceste vremuri de încruntare permanentă, de amenințări combinate (climatice, politice, militare, sanitare, etc.) avem nevoie de zâmbet și de râs, dacă se poate de râsul în hohote, ca să mai uităm noi, cei amenințați – măcar două ore – de cele amenințări perfide și generatoare de neliniște, nesomn, neînțelegere. E clar, acel comic este curat necesar, coane Tudorică, să-ți trăiască familia (și să o vezi mai des)!

Au fost aceste câteva rânduri doar o deschidere pentru un à suivre (cum iarăși poate ar spune Mircea M.) despre calitatea spectacolelor prezentate în cadrul festivalului. Așadar, pe curând, cu alte considerațiuni, poate chiar mai sclipitoare decât cele de mai sus. Și dacă lectura asta a fost (doar) o desfătare, pentru data viitoare promit o desfătare și jumătate! Parol!

CRISTIAN SABĂU

Articol adăugat în 12 ianuarie 2023

Mai poţi citi şi…