TOPOLOVENI – ARGEȘ. PAȘI ÎN TIMP (1421 – 2021)


Monografia publicată în luna decembrie a anului trecut, sub coordonarea conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, specialist în etnografie și folclor, este blazonul unei comunități vechi, care tocmai pentru că are rădăcini puternice, a înțeles că viitorul vine numai pentru cine și-l pregătește din vreme. Să te pregătești pentru viitor înseamnă să știi cine ești, care ți-e locul sub soare, ce le datorezi înaintașilor, ce ești dispus să dai, cât poți să primești. Este vorba despre o sumă de certitudini, de așteptări, de idealuri, având ca temei atât legătura de sânge, cât și înrudirea în dimensiunea valorilor.

Istoria de 600 de ani a Topoloveniului este concentrată în cele 600 de pagini ale monografiei pe care, din modestie, primarul Gheorghiță Boțârcă o numește ghid sau îndrumar, conținător de informații utile despre locuri, personalități, îndeletniciri, sărbători, tradiții, experiențe cu sâmbure de povață. Pe scurt, ca să-l citez pe vajnicul primar Boțârcă, volumul oferă  ”orientare și cunoaștere istorico-geografică, dar și spirituală”.

Realizarea lucrării a fost solicitantă. În șase luni, șase cronicari destoinici au răscolit, au frământat texte de tot felul și au verificat probe care puteau sluji demersului editorial. Cei șase cronicari, cu ”vornicul” Sorin Mazilescu în frunte, sunt Doru Căpătaru, Gerard Călin, Costin Alexandrescu, Dan Pavel, Gheorghe Ungureanu, Angelica Nasta. Datorită dumnealor, ghidul sau monografia – fiecare se raportează la această lucrare potrivit propriei  subiectivități – are acoperire deplină. De netrecut cu vederea sunt și contribuțiile directorului Casei de Cultură ”Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni, Emil Antohi, a directorului săptămânalului ”Atitudine în Argeș”, Spiridon Voinescu, a prof. Simona Ungureanu.

Lucrarea este structurată în nouă capitole – cadrul geografic, cel istoric, evoluția administrativ-teritorială și demografică, aspectele de interes din viața economică, arhitectura locală, învățământul, activitatea culturală, tradițiile materiale și spirituale, personalitățile și familiile renumite de ieri și de azi. Este vorba, după cum se vede, despre o perspectivă deschisă asupra temei, care identifică, dezvoltă, stabilește legături, atribuie semnificații, microunitățile alcătuitoare – Goleștii-Badii, Inuri, Vițichești, Țigănești, Boțârcani, Crintești și Gordănești – devenind stele fixe, în jurul cărora comunitatea și-a desăvârșit personalitatea.

Secțiunea ”Fotografii”, indispensabilă într-un asemenea context, urcă scara istoriei cu o vedere panoramică a Topoloveniului din 1936. Sunt prezentate apoi Șoseaua Principală, Tutungeria, zilele de târg, Fanfara în parc, Berăria, o zi de sărbătoare, la care a participat, înconjurat de doamne, fondatorul și președintele Partidului Țărănesc, Ion Mihalache, fiu al Topoloveniului, inaugurarea Troiței din fața liceului, Casa Sănătății și Dispensarul (1938), Casa Corpului Didactic (1924), brigada artistică, ferma zootehnică, ghergheful de țesut covoare de la Fabrica ”Muncitoarea” etc.

Pașii prin timpul Topoloveniului sunt pași prin istoria noastră, a tuturor argeșenilor. Lectura lucrării nu e doar utilă, ci și accesibilă. Lumea dintre pagini te întâmpină binevoitoare, vrea să-i treci pragul, să devii de-al ei. Cu alte cuvinte, suntem în fața unui ghid – îndrumar – monografie în care, odată ce-ai deschis coperta, te simți dacă nu acasă, atunci oaspete drag.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 5 decembrie 2022

Mai poţi citi şi…