ION AUREL GÂRJOABĂ ȘI BALADA MERELOR DE ARGEȘ


Acest septembrie pandemic, prin care ne-am furișat ca șopârlele, mai de frică, mai de caniculă, i-a aparținut, în întregime și la vedere, artistului plastic ION AUREL GÂRJOABĂ. Expoziția de la Galeria ”Metopa”, intitulată ”Balada merelor de Argeș”, a reunit picturi în ulei pe pânză, guașe, tehnică mixtă și… surpriză – sculptură mică, în lemn.

Maestru al profunzimilor, asupra cărora se apleacă pios, Ion Aurel Gârjoabă surprinde, în lucrările sale, atât numinosul, cât și expresia fragilă, vizuală a acestuia. Un tărâm al merelor care sunt, înainte de a fi fructe, energie subtilă. Al pădurii, al apei, al aerului, al spațiilor deschise, care, înainte de a se defini prin simțuri, concentrate, dense, există ca lumină matricială. Ion Aurel Gârjoabă  este artistul vulnerabilităților noastre, un fel de taumaturg, în sensul că e suficient să-i privești creațiile, pentru ca înăuntrul tău să se activeze o liniște vindecătoare.

Nu mi-am propus să realizez ceva spectaculos, ceva extraordinar, pentru a biciui imaginația publicului… Doresc să le transmit oamenilor un mesaj de optimism, de speranță în mai bine – mărturisește, cu ochii în pământ, artistul. A înțeles că spectaculosul, extraordinarul, cu adevărat specialul și, în ultimă instanță, absolutul, se coc în spice, adică în cele mici și simple, tăcute și smerite. Smerenia este însușirea de căpătâi a omului Gârjoabă. O smerenie care vine de departe, dintr-o legătură mai veche decât orice aducere aminte. Ion Aurel Gârjoabă trăiește așa cum pictează. Ceilalți sunt, pentru el, copiii lui Dumnezeu, pe care nu trebuie să-i rănești. Își cere scuze ori de câte ori crede că a spus sau că a făcut ceva nepotrivit. Mai mult, chiar atunci când el este cel rănit.

Ion Aurel Gârjoabă are 81 de ani. S-a născut în Cerneți – Mehedinți, într-o familie de învățători. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara și a fost profesor la gimnaziu, mai întâi la Turnu Măgurele, apoi la Curtea de Argeș, unde locuiește. În perioada 2000 – 2004, a predat discipline de specialitate la Catedra de Patrimoniu Cultural a Seminarului Teologic Ortodox din Curtea de Argeș. Din anul 1994, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 40 de tabere de profil din România și din străinătate și a primit 20 de titluri și distincții. A fost înconjurat de prieteni, de colegi și de admiratori la cele peste 70 de expoziții personale, din țară și de peste hotare. În ce privește numărul expozițiilor colective la care a fost prezent, acesta se apropie de 100. Chiar anul trecut, artistul nostru a participat cu șapte lucrări – ulei pe pânză – la expozițiile de grup, deschise la Reprezentanța României la Bruxelles și Strasbourg. A realizat copertele a 10 cărți de proză și de poezie, de asemenea, ilustrația lor. Are lucrări de pictură, grafică, sculptură și linogravură în colecții publice – muzee și alte instituții – și în colecții private de la noi și din Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Statele Unite ale Americii, Suedia și Republica Moldova. Referințele semnate de Radu Ionescu, Octavian Barbosa, Adina Nanu, Ion Parhon, critici de artă cu notorietate, sunt argumente importante, care-i subliniază valoarea și statusul. Încă din 1998, în nr. 12 al Revistei ”Arta”, Augustin Macarie configura constantele operei durabile: La artistul Ion Aurel Gârjoabă, pictura este o artă a culorilor – cromatica de vis reprezintă realitatea mirabilă, pe care sensibilitatea poetică a mânuitorului de penel o pune în mișcare, cu mare putere vibrantă și de sugerare.

prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 28 septembrie 2020

Mai poţi citi şi…