”CONECTARE CU NATURA”


La Biblioteca Județeană Argeș, luna noiembrie este dedicată, expozițional, conectării, de fapt reconectării cu mama-natură, cea de care ne-am îndepărtat ca niște fii nerecunoscători și iresponsabili, în ultimă instanță.

ELISABETA NIȚU este debutanta de pe simeze  . În vârstă de 24 de ani, tânăra artistă prezintă, sub genericul ”Conectare cu Natura”, 38 de lucrări, realizate în limbaje vizuale și în conformitate cu tehnici la ordinea zilei. Mixed-media tehnique au luat avântul specific începutului de secol și reprezintă pentru mulți aspiranți la  gloria lumii noi modalitatea de a resuscita relația tradițională a publicului cu arta. Originalitatea se traduce, astăzi, prin autenticitate, prin capacitatea de a emoționa schimbând perspectiva, eventual și semantica mesajului, a contextului. Oricât de greu de acceptat ar fi, nu mai reacționăm, în situații similare, ca înainte de fatidicul 2020. Mintea se reorientează prima, o prind din urmă umorile, structuri pe care le consideram imuabile se dezmembrează, nici arta nu poate rămâne, așadar, pe loc.

Elisabeta Nițu propune, pe de o parte, întoarcerea la natură ca mediu exterior: elemente primordiale – apă, aer, foc, pământ – animale mari și mici, plante, figuri recognoscibile, o ordine recognoscibilă, pe care le purtăm în noi și care ne deosebesc de alte forme de viață. Propune, pe de altă parte, întoarcerea la natură prin refacerea căilor vechi – dinainte de imperialismul tehnologic – sigur, atât cât se mai poate, sau prin descoperirea unor căi noi de a îmbrățișa natura, așa cum copilul își îmbrățișează mama, după ani buni de înstrăinare.

Din acest punct de vedere, Elisabeta Nițu reușește să atragă atenția. Pantera, leul, lupul, calul, fluturele, albina, șopârla, bufnița, pasărea colibri sunt înfățișate în ipostaze prietenești, uneori ca spirite tutelare ale Frumoasei din jungla umană plină de primejdii. Sunt, în expoziție, și două autoportrete, interesant este, însă, faptul că artista a ales să expună numai fete și femei tinere, nu și copii, nu și bărbați, nu și grupuri mixte. Îmi imaginez că simte, probabil, ceea ce simțim toți: că e nevoie de multă, mult mai multă feminitate, de adevărata căldură a intimității, proprie de obicei femeii, de grația, candoarea, credința, visurile și bucuriile ei, altele decât ale bărbatului, pentru ca omenirea să-și revină și să iasă – și la propriu, și la figurat – din starea de război.

Elisabeta Nițu este artist autodidact. În perioada pandemiei, a studiat online, în baza unei burse, cu specialiști de la Milan Institute din Georgia, SUA. Programul a fost complex, a durat doi ani, iar acum ea este deja membră în cluburi internaționale, care se sprijină în mod real, în ideea profesionalizării și promovării tinerilor aflați la început de drum.

Expoziția Elisabetei Nițu este cu vânzare și va sta pe simezele Bibliotecii Județene Argeș până la sfârșitul acestei luni.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 16 noiembrie 2023

Mai poţi citi şi…