COINCIDENȚA CA MIRACOL. COINCIDENȚA CA BINECUVÂNTARE
Cel de-al 18-lea roman al piteșteanului nostru boem în sensul constructiv, creativ al cuvântului, membru al Uniunii Scriitorilor din România, GABRIEL CAZAN, completează perpespectiva lui privitoare la relația noastră cu lumile nevăzute, cu dimensiunile intuite, cu Universul ca entitate subtilă și profundă, de o subtilitate și o profunzime accesibile marilor inițiați, chiar și în cazul acestora, parțial. Tot ce a scris până acum Gabriel Cazan se plasează, nuanțat sau direct, explicit, în zona metasensibilului, a crepuscularului.
Intitulat ”Fii binecuvântat!”, după ce, vreme bună, autorul se decisese pentru ”Coincidențe”, romanul publicat la sfârșitul anului trecut camuflează tema ezoterică în temă epică. Gabriel Cazan are experiență, știe ce butoane să apese, astfel încât empatia, lacrima, compasiunea, odată provocate și lăsate să-și consume potențialul, să-l determine pe cititor să participe atât la povestea în sine, cât și la efortul de a vedea dincolo de poveste.
Coincidența este forma de manifestare a Miracolului, a Binecuvântării lui Dumnezeu. Aceasta este credința lui Gabriel Cazan, aceasta este și miza romanului al cărui personaj central, Pavel, român cu origini poloneze, crescut într-o familie disfuncțională, decide să-și ia, cu fermitate, soarta în mâini. Trece prin bine și prin rău în același mod responsabil. Suferă și se bucură, iubește și este trădat, pornește o afacere promițătoare și dă faliment, își oferă necondiționat ajutorul și, la un moment dat, conform planului hotărât de Sus, părăsește dimensiunea noastră. Intriga este, așadar, omenesc-liniară. În spatele ei, se exprimă, însă, o cauzalitate de esență superioară. Fiecare gest al lui Pavel, fiecare decizie, disponibilitatea lui de a se identifica afectiv cu celălalt, oricine ar fi el, binele săvârșit în afara oricăror calcule, toate acestea creează. Aș putea spune că într-un mod similar celui în care creează Dumnezeu. Pavel devine personajul-maestru, care ajunge, inclusiv după ce moare, să limpezească, să structureze viețile apropiaților în direcția Miracolului deghizat în Coincidență. Pavel a înțeles să împlinească o Voie mai presus de voia lui. Pavel a făcut posibil, astfel, Miracolul. Pavel a binecuvântat.
”Fii binecuvântat!” – orația aceasta – se cuvine să-i fie adresată și autorului nostru, mai ales acum. Gabriel Cazan s-a născut în ianuarie, în ziua de 16. Nu voi face un bilanț al vieții și al activității lui, mă depășește categoric un asemenea demers. Dar pot afirma că, în cazul lui Gabriel Cazan, asistăm la o trecere frumoasă de la cumul la summum. O trecere, un parcurs în trepte, însemnând vocație, sârguință, datorie, entuziasm, inovație, respect și dragoste pentru creația Domnului.
Gabriel Cazan a făcut studii serioase de inginerie și drept, le-a completat cu cele de economie, marketing, mediere juridică și trăiește tot timpul în prezent, ceea ce, după mine, e tot o formă de școală, de studiu. Organizează spectacole, este speolog, montaniard, alpinist utilitar, turist fără frontiere, revoluționar și apărător de cauze nobile, meloman, DJ, soț, tată și bunic iubit și iubitor. Este, altfel spus, prototipul Romanticului datorită căruia lumea se vede în culori, are gust, are miros, e vie și gata de marea aventură, oricare ar fi ea.
Pentru toate cele 18 cărți publicate, pentru cărțile care așteaptă să le vină sorocul, pentru acest majorat unic, dar și pentru vârsta nouă, prin porțile căreia intră liniștit, cu conștiința împăcată, Gabriel Cazan merită, cu asupra de măsură, felicitat și îmbrățișat.
La mulți ani și tinerețe fără bătrânețe în viață și în literatură!
LIVIU MARTIN