CEL BINE RÂNDUIT ȘI ÎNTOTDEAUNA BINE PRIMIT


Pe pluridimensionalul domn FIRIȚĂ CARP l-am cunoscut în anii dinaintea pandemiei care ne-a scurtcircuitat viețile. Venea des la Pitești, la Biblioteca Județeană Argeș. Venea în calitate de director al Editurii Detectiv Literar, pe care atât de frumos o crește din 2004, dar și de autor atent la opinii și atitudini, așa cum îi e în fire celui care, știind că are ceva de spus, vrea să învețe cum s-o facă mai bine.

BINE – acesta este cuvântul care-l însoțește ca umbra pe domnul Firiță Carp. Bine rânduit, bine făcut, bine văzut, bine scris, bine transmis. BINE – care vine de la bunătate, de la apropierea cu brațul pe după umeri, gata să te susțină, dacă e cazul.

Peste câteva zile – nici multe, nici puține, astăzi măsura timpului este evenimentul și, cum s-a dovedit recent, istoria – domnul Firiță Carp împlinește vârsta unui respectabil bilanț. Adună, scade, înmulțește, împarte. Poate că va fi la mijloc și ceva geometrie sufletească, ba chiar integrale spirituale. Un lucru e sigur, atât de sigur pe cât de sigură e ziua de azi – acela că n-a abdicat de la misiunea lui. De unde știu? E simplu, văd și simt că face cu bucurie ce face, publică și scrie, alege să fie printre oameni, să schimbe cu ei câteva cuvinte măcar, dacă nu e timp sau loc pentru mai mult.

Îl admir, de asemenea, pentru faptul că aleargă, precum un campion, pe mai multe culoare: poezie, proză scurtă, publicistică, roman. Pentru că se străduiește să țină sus steagul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Pentru că apare, periodic, în gazeta domnului Golescu, cu câte o tabletă cu dantele și broderii literare, chiar dacă tema abordată este a ziaristului grăbit și arde de abia poți s-o ții între două degete. Pentru că își onorează prietenii și amintirile, pomenindu-i și pomenindu-le pe facebook. Pentru că sărută întotdeauna mâna femeilor, or o femeie adevărată, astfel sărutată, se tulbură frumos și nu uită, indiferent de anii ei secreți. Pentru că știe să glumească și, coincidență sau ce-o fi, nu știu, pentru că s-a format ca bărbat la Școala Militară de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în aceeași perioadă cu soțul meu. Cu alte cuvinte, era scris să-l cunosc la un moment dat și să-i doresc acum să-și trăiască aniversarea așa cum se trăiește primăvara – liber să viseze că e loc mereu pentru un nou început. La mulți ani, domnule Firiță Carp!

DENISA POPESCU

 

 

 

Articol adăugat în 28 martie 2022

Mai poţi citi şi…