ARHETIPURI. EXPOZIȚIE DE METALOPLASTIE


De-a lungul întregii luni decembrie, pot fi admirate, în holul de la etajul I al Bibliotecii Județene Argeș, lucrările de metaloplastie, reunite sub genericul ”ARHETIPURI”. Cele 13 exponate îi aparțin inginerului horticultor pensionar EMILIAN BUDAN, în vârstă de 72 de ani. Admirația nu este, în cazul de față, o formulă sentimentală protocolară. Realmente, artistul amator trece dincolo de cercul, de obicei rigid, al calificativelor care împart și dezbină lumea expresivităților de tot felul. Doar modestia și echilibrul îl împiedică să creadă că înseamnă mai puțin decât este în universul lui artistic.

Domnul Budan practică metaloplastia din pasiune și cu intermitențe. Și-a îmbrățișat profesia cu aceeași dedicație, iar profesia l-a acaparat. Nu-și face, însă, din asta o vină, consideră că toate se petrec la timpul lor și că de-abia acum a venit vremea primei sale expoziții.

A învățat să lucreze cuprul încă din 1971, era militar în termen și ”a furat” meșteșugul de la un coleg maghiar, din Covasna. Metaloplastia nu este singura lui abatere de la conduita impusă de științele exacte. Se mai întâmplă să și picteze, în ulei și în acuarelă, dar acesta a fost până astăzi, când l-a dezvăluit, micul lui secret romantic.

Lucrările expuse la Biblioteca Județeană Argeș răspund unui imperativ sufletesc mai vechi. Sursa de inspirație sunt albumele de specialitate și, desigur, planeta nemărginită a internetului. Substratul căutărilor este, însă, în relație cu devenirea, cu transformarea survenite odată cu trecerea timpului.

Pe simezele de la Bibliotecă, sunt prezente modele, tipare, imagini simbolice, care guvernează structurile profunde ale psihicului și experiența umană. Între ele: Iisus Hristos, răstignit în suferința și dragostea necuprinse de înțelegerea omenească. Sfântul Gheorghe, înroșind cu sulița mușcătura balaurului. Măștile realizate într-o săptămână – africană și aztecă – reprezentative pentru culturile din care provin, având o valoare inițiatică și ceremonială de mare interes și în zilele noastre. Samuraiul, la care a lucrat timp de trei luni, în plenitudinea atributelor sale de războinic exaltând ideea de onoare, sacrificiu, nepăsare în fața morții. Cocoșul de munte și casa mică, tradițională, românească, elemente identitare la care vibrăm oriunde ne-am afla și oricât de bine ne-ar merge în viață. Nefertiti, ”stăpâna Egiptului de Sus și de Jos, cea mare în grații, plină de farmec și aducătoare de fericire”.

Este, într-adevăr, o plăcere nu doar să privești ce face domnul Emilian Budan, ci și să-l asculți povestind despre cum face, despre cum își limpezește gândurile în timp ce lucrează. Rigla, echerul, florarul, dalta din lemn de stejar, dar și instrumentele improvizate din lingurițe, furculițe și cuțitașe sunt baghetele lui magice, iar oțetul și sarea – elixirele cu ajutorul cărora redă cuprului lumina lui inițială.

Rețineți, așadar, că Sărbătorile de iarnă vă întâmpină și pe simezele Bibliotecii Județene Argeș. Merită să veniți, să priviți și să vă bucurați de ceea ce mâna, ochiul și imaginația omului pot încă să dăruiască, fără să ceară nimic în schimb.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 26 decembrie 2022

Mai poţi citi şi…