”10 PENTRU PITEȘTI”
Expoziția de pictură itinerantă, vernisată sub acest generic, săptămâna trecută, la Biblioteca Județeană Argeș, merită văzută din cel puțin trei motive:
Primul motiv este, evident, acela al valorii lucrărilor, valoare coroborată cu un grad mare, extrem de generos de confort sufletesc, de familiar și de recognoscibil. De mult, nu m-am mai simțit acasă în fața unor simeze! Peisajul, tema principală a expoziției ”10 PENTRU PITEȘTI”, este ecoul copilăriei, adolescenței, maturității afective a privitorilor, oricine ar fi ei. Sunt de admirat peisaje naturale, citadine, maritime, văratice – început de vară, vară solară, fierbinte – dar și personaje cu aură, biserici și clopote mânăstirești, naturi statice cu flori romantice. Generațiile crescute cu blocul de desen și pânza, cu pensula și culoarea pe care o poți atinge și întinde după voia ochilor simt că vremea lor s-a întors. Cel puțin atât cât se perindă pe dinaintea lucrărilor celor 10.
Cine sunt, însă, cei 10? Sunt apropiați ai pictorului muscelean, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Liviu Cioacă, el însuși prezent cu lucrări în expoziție, și membri ai Cenaclului de Arte Plastice ”I. D. Negulici” și ai Asociației ”Arta Culturii și Educației Muscelene”: Galina Vieru (Republica Modova, Chișinău), Mihai Marin Cârstea (București), Antoneta Cocoș Andreescu (Craiova), Rodica Neleț, Ana Maria Mihalcea (Câmpulung Muscel), Mihai Șerbănescu, Grigore Stan, Maria Coman și Valentin Buliga (Târgoviște).
”10 PENTRU PITEȘTI” merită vizitată – și aici menționez că expoziția se va afla pe simezele Bibliotecii Județene Argeș până la sfârșitul lunii august – și pentru că reușește să armonizeze perspective artistice particulare. Rar am văzut, cel puțin în ultimul deceniu, expoziții de grup cu zece participanți, în care lucrările să nu polemizeze, să nu se obtureze, să nu se strivească unele pe altele. Liviu Cioacă este, cred eu, catalizatorul acestei reacții artistice de sublimare a tensiunilor implicate în diferențele de personalitate. Expoziția seamănă, dacă stăm să ne gândim, cu o casă – casa ta sau, oricum, o casă pe care o cunoști bine – ale cărei încăperi, mai mari ori mai mici, mobilate distinct și în epoci succesive, respiră totuși același aer, trezesc la viață aceleași amintiri, înnodate, în cele din urmă, într-o amintire – proiecție, amintire – viziune despre ce a fost și ce vrei să rămână, să fie, în continuare, viața ta.
În sfârșit, un al treilea motiv pentru a merge să priviți îndeaproape lucrările, realizate în ulei și în acrilic, îi vizează direct pe artiști. Ultimii ani, pandemici și tehnologizați în ritm alert, ne-au îndepărtat, au distrus ceea ce era solidaritate în noi, necesară curiozitate omenească de a afla cine sunt contemporanii noștri, în ce valori cred, ce idealuri au. Artiștii care expun la Biblioteca Județeană Argeș sunt talentați, sensibili, cinci dintre ei sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, dar sunt prea puțin cunoscuți, prea puțin vizibili. Am constatat, la vernisaj, că, deși în aceeași breaslă, nu știau unii de alții. În aceste condiții, publicul va ști cu atât mai puțin și e păcat, mare păcat, fiindcă suntem încă un popor care mai are destule de oferit, pe lângă teritorii și resurse naturale, care mai are destule de împărtășit, la nivel de profunzime, acolo unde ființa se însoțește cu taina.
Bonus la vernisaj: a fost lansat numărul 30 al revistei ACIDAVA, revistă a Clubului Umoriștilor și Epigramiștilor din Câmpulung Muscel.
Vă recomand, așadar, să vă întoarceți înapoi, în sufletul dumneavoastră, sufletul de dinainte de 2020, luându-vă răgazul să priviți cele 38 de lucrări din expoziția ”10 PENTRU PITEȘTI”. Este, realmente, un exercițiu de reechilibrare emoțională, adăugat celui de îmbogățire a culturii plastice.
LIVIU MARTIN