POVEȘTILE FABULOASE ALE DARIEI PORUMBEL


De mult n-am mai trăit așa un freamăt plăcut, de-a dreptul primăvăratic, la la un vernisaj! Cu mult dinainte de pandemie, adică din vremurile când te puteai bucura în tihnă, pe îndelete de orizontul închipuit de artist pe pânze.

Sentimentul acesta vechi l-am primit în dar marți, 1 martie, la Biblioteca Județeană Argeș, cu o intensitate care m-a uimit, pentru că nu-mi venea să cred – nici acum nu-mi vine – că îți mai poți deschide sufletul, uitând că afară e boală, e primejdie, e război.

Îi datorez acest eveniment sufletesc, i-l datorăm toți cei prezenți la vernisaj, Dariei Porumbel, elevă la Liceul ”Dinu Lipatti”, în clasa a patra. Expoziția de grafică și pictură, inaugurată, spuneam, pe 1 martie, va rămâne pe simezele din holul Bibliotecii până la sfârșitul lunii.

Daria Porumbel este o fetiță adorabilă. Nu era la școală, când a descoperit că desenul îi luminează zilele diferit de cum o fac jocurile cu fratele ei și cu prietenii. Conștienți de abilitățile peste medie ale fiicei lor, părinții au decis să urmeze cursurile de la Liceul ”Dinu Lipatti”, acolo unde a cunoscut-o pe sensibila și dedicata Anca Giura. Fetița s-a lipit de profesoara ei ca de o soră mai mare, iar profesoara zâmbește și cu ochii, în timp ce povestește despre reușitele Dariei. Îndrumată atent de Anca Giura, artista noastră a participat la mai bine de 50 de concursuri naționale și internaționale, la care a obținut numai premiul I și premiul al II-lea.

Expoziția de la Biblioteca Județeană Argeș reprezintă prima ei ieșire în lumea tangibilă, după doi ani de distanță socială și de învățământ online – public, presă, interviuri, aplauze, emoții de la pământ la cer și înapoi. Daria a strălucit realmente. Colegii de clasă, dar și colegii mai mari și mai mici, părinții și bunicii lor, doamna învățătoare, domnii profesori, domnii directori, toți i-au acordat încrederea lor deplină.

Prin ce anume se remarcă această fetiță zglobie și extrem de talentată, cum a reușit să-i convingă pe jurații competițiilor la care a participat? Răspunsul este evident, dacă-i privești lucrările, însă a ținut să-l ofere chiar ea, pentru că stăpânește un lexic bogat și nuanțat: în compozițiile la care lucrează cu migală, uneori și câte trei zile, nu există pic de tristețe, de umbră, nimeni nu e mohorât, nimeni nu suferă, nimeni nu dă dovadă de cruzime. Personajele Dariei sunt, de regulă, animale simpatice și drăgăstoase, chiar și cele cunoscute și recunoscute prin nota de pericol sau de austeritate, specifică naturii lor – pisici, iepuri, broaște țestoase, bufnițe, delfini, inorogi, dragoni, câini, lupi. Artista este preocupată, pe de o parte, să umanizeze universul în care trăim, iar pe de altă parte să pătrundă în miezul fantasticului, al magicului, să surprindă, după propria mărturisire, esența spirituală a lumii noastre. Daria Porumbel este  ferm convinsă că bunătatea și frumusețea vor supraviețui, în ciuda tuturor nenorocirilor de pe planetă.

Nu pot decât să mă bucur din toată inima că există copii ca Daria Porumbel, că avem cui preda ștafeta, că acești copii știu ce pot și ce vor, că sunt, cu alte cuvinte, puternici. Și mă bucur și că, la Liceul ”Dinu Lipatti”, standardele sunt înalte. Felicitări și artistelor și profesoarelor Anca Giura și Lavinia Vieru care, la vernisaj, i-au împodobit Dariei, ca unei prințese, calea spre sufletul concetățenilor ei! Nu mă lasă inima să închei gândindu-mă că poate nu e o simplă coincidență faptul că intrăm în primăvara lui 2022 cu un PORUMBEL, care știm bine ce simbol poartă cu el. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

Prof. LIVIU MARTIN

 

 

 

 

Articol adăugat în 21 martie 2022

Mai poţi citi şi…