IMAGINI DIN NEVĂZUT


Cele 21 de lucrări expuse, în aceste zile, la Muzeul Județean Argeș, de artista LAVINIA ELENA VIERU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și doctor în Istoria Artelor, sunt expresia a ceea ce practica spirituală înțelege prin Vedere Simbolică. Este vorba despre cel mai puternic nivel sau palier de analiză interioară care permite, odată accesat, contactul cu tărâmul arhetipal.

Profesoară-coordonatoare a Secției ”Artă Monumentală” de la Liceul ”Dinu Lipatti”din Pitești, participantă zeloasă la simpozioane, la bienale naționale și internaționale, la expoziții personale și de grup, Lavinia Elena Vieru este procupată, în ultimii ani, de metamorfozele subtile ale Îngerului, așa cum sunt înregistrate ele în mentalul colectiv. Îngerul este realitate dogmatică, existența lui nu poate fi pusă la îndoială sau abordată critic. Îngerul este metaforă în registrul literar, el dă măsura zborului liber, care transcende spații și dimensiuni. Și tot Îngerul este prag de Conștiință, cel mai aproape de Lumina Necreată, tot o realitate, așadar, dar pe care nu o putem decela cu unitățile de măsură fizice.

Către această a treia ipostază tinde expoziția Laviniei Elena Vieru. Îngerii ei sunt generoși, învăluitori, te absorb liniștiți, lăsând impresia că până acum, când ți se arată în toată splendoarea, n-ai știut nimic despre felul lor îngeresc de a fi.

”Prezențele angelice sunt dezvăluite direct de ductul liniei, printr-un demers spontan, care nu a urmat vreo reproducere din catalogul morfologic al imaginarului. Sintetizările din vârf de pensulă descriu vizual arhangheli înveșmântați în aripi. Lucrările de grafică prezintă serafimi în zbor. În spațiul plastic, îngerii sunt captați ca proiecții ale năzuinței noastre către Divinitate. Culoarea, forma, linia conțin traducerea în imagine a unei lumi populate altfel și pe care nu o vedem decât în frânturile de informație șoptite de intuiție” – declară  artista, analizându-și cu acribia criticului de artă expoziția.

”Imaginile din nevăzut” sunt curatoriate de doamna Nicoleta Barbu, a cărei viziune asupra îngerescului artistic de pe simeze este următoarea: ”Cele 21 de lucrări sunt concepute într-o serialitate ce tratează tematic simbolul aripii ca element al transformării și transcenderii spirituale. Dincolo de reprezentarea convențională a zborului, aripa reprezintă aici analogia cu Divinitatea și cu Lumea Îngerilor, elevația spre sublim și dorința de a depăși condiția umană. Lavinia Elena Vieru lucrează cu diferite medii de exprimare artistică, pe suprafețe variate ca dimensiune și textură, îmbinând tehnici de lucru specifice graficii și picturii. Tratează spațiul plastic atât pictural, cât și decorativ, reușind să dinamizeze compoziția prin suprapunerile grafice. Ca element de limbaj, prevalează linia care, prin multiplele ei expresivități, contribuie la crearea de tensiuni și direcții compoziționale. Granițele dintre grafică și pictură dispar, se contopesc și se articulează în jurul unor metamorfoze plastice, artista reușind, prin rafinamentul acordurilor cromatice și prin ilustrarea grafică, să transpună vizual emoțiile și trăirile personale”.

Rezumând, expoziția Laviniei Elena Vieru se înscrie într-o buclă mai largă de tatonări, de explorări ale lumii suprasensibile, o lume care nu se mai lasă condusă de rațiune, statistică, normă, prejudecată, majoritate. Ceea ce percepem cu simțurile obișnuite este coaja unui fruct prețios. Fructul s-a copt, coaja e pe cale să cadă. Artista împlinește, în acest context fizic, un ritual metafizic: invită Îngerii printre noi, ne propune să ne uităm bine la ei, să-i lăsăm și pe ei să se uite bine la noi, ca să-i putem recunoaște atunci când va fi nevoie să-i invocăm.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 9 octombrie 2023

Mai poţi citi şi…