Festivalul “Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş” – Un sfert de veac de Nocturne Poetice Internaţionale – Partea a II-a


Ȋntre 15 şi 20 septembrie, la Curtea de Argeş, s-au desfăşurat evenimentele programate de ediţiile a XXIV-a şi XXV-a ale Festivalului „Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş” .

Prefaţat de “Pasărea digitalizată” a Carolinei Ilica, adevărat poem-manifest (în proză poetică) pentru prezent şi viitorul apropiat (cel puţin), Festivalul a atins punctul culminant în 19 septembrie 2021, când în Biserica Domnească (monument de sec. XIII-XIV, unul dintre puţinele din ţară) s-a desfăşurat ceremonialul decernării premiilor pentru ediţiile 2020 şi 2021 şi cel al primirii de noi membri în Academia Internaţională Orient-Occident. După o atentă analiză, alegere şi cernere, juriul festivalului, alcătuit din Mihai Golescu, Mihaela Helmis şi Nicolae Iliescu şi prezidat de Carolina Ilica, a decis cine au fost cei mai inspiraţi dintre poeţii prezenţi la festival.

LAUREAȚII EDIȚIEI A 24-a A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL NOPȚILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEȘ, 2020:
1. Marele Premiu Internațional pentru Poezie. Laureat: Khédija Gadhoum (Tunisia).
2. Titlul: Academician, Academia Internațională Orient-Occident: Acad Bella Clara Ventura (Mexic/ Columbia/ Israel; Acad. Xiu Shi (Hong Kong); Yuhfen Hng(Taiwan).
3. Marele Premiu Național pentru Literatură. Laureat: Varujan Vosganian (România).
4. Premiul Orient-Occident pentru Arte. Laureați: Iulian Talianu (România); Waqas Khwaja (Pakistan); Alicja Kuberska (Polonia).
5. Premiul European pentru Poezie. Laureat: Slavko Almăjan (Serbia).
6. Premiul Balcanic pentru Poezie. Laureat: Nicolae Dragoș (România).
7. Premiul Valahia pentru Traduceri. Laureat: Cristian Constantin Sabău (România).

LAUREAȚII EDIȚIEI A 25-a A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL NOPȚILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEȘ, 2021:
1. Marele Premiu Internațional pentru Poezie. Laureat:
Sande Stoicevski (Macedonia de Nord).
2. Titlul: Academician, Academia Internaționlă Orient-Occident:
Iulian Hornet (România); Leon Dănăilă (România); Roza Boianova (Bulgaria).
3. Marele Premiu Național pentru Literatură. Laureat:
Acad. Dumitru Radu Popescu (România).
4. Premiul Orient-Occident pentru Arte. Laureați: Pavel
Șușară
(România), Tina Escaja (S.U.A.); Magda Grigore

(România).
5. Premiul European pentru Poezie. Laureat: Lali Tsipi
Michaeli (Israel/ Georgia)).
6. Premiul Balcanic pentru Poezie. Laureat: Nicolae
Croitoru
(România).

Consiliul Director al Academiei Internaționale Orient-Occident, proprietarul și organizatorul Festivalului Internațional Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș, a hotărât ca, în pragul ediției a 25-a a acestui eveniment cultural, să instituie Premiul Meșterul Manole. Distincția a fost și va fi și în viitor înmânată unor personalități române și/ sau străine din varii domenii.
După cum sublinia poeta Carolina Ilica, în a sa „Pasăre digitalizată”, chiar „ne aflăm în plin proces de digitalizare”, aşa că ar fi contraproductiv să nu ţinem cont de răsunetul pe care un eveniment îl poate avea în mediul virtual. Şi festivalul argeşean a avut o importantă mediatizare „feisbucistă”, procesul de comunicare aflându-se în plină desfăşurare; la data la care am consultat contul poetei Remedios Alvarez Diaz din Malaga-Spania, avea deja 88 de referiri la festival, dintre care am ales câteva:

Remedios Alvarez Diaz: „Ieri m-am întors de la Festivalul Internaţional  de Poezie de la Curtea de Argeş, unde am petrecut zile fantastice, alături de foarte buni poeţi din alte ţări. Ca întotdeauna, aceste întâlniri sunt foarte interesante, ai posibilitatea de a cunoaşte şi de a creşte sub toate aspectele, nu doar în ceea ce priveşte scrisul nostru sau maniera de a percepe poezia, dar şi alte aspecte ale vieţii de zi cu zi. Modul în care ne poziţionăm faţă de ceilalţi, focalizarea problemelor care ne apar în viaţă etc. Le mulţumesc lui Dumitru M. Ion şi Carolinei Ilica, pentru că m-au invitat încă o dată să particip la Festival, de data aceasta la cea  de a XXV-a ediţie,  jubiliară. Alina Băiaşu are întreaga mea admiraţie pentru răbdarea şi profesionalismul de care a dat dovadă. Ȋi mulţumesc Tinei Escaja pentru ajutorul acordat şi pentru complicitatea manifestată chiar din primele secunde ale întâlnirii. Inteligentă, creativă, empatică şi… rămâne să-i descopăr şi alte calităţi!”

Inmaculada Garcia Haro: „Şi eu am fost la Festivalul de la Curtea de Argeş în 2017, a fost o experienţă minunată! Am legat atunci prietenii şi păstrez amintiri minunate…

Ophir Alviarez „România trebuie că e plină-ochi de poezie”.

Aşa este, are dreptate poeta cubaneză Ophir Alviarez, România e plină doldora de poezie, alte ingrediente le lipsesc românilor pentru a urca pe scara fericirii. Sau măcar pe cea a mulţumirii… Cu mulţumiri adresate organizatorilor – Fundaţia Academia Internaţională Orient-Occident, dar şi sponsorilor, în primul rând Consiliului Judeţean Argeş, ne-am despărţit de poeţii prezenţi la Curtea de Argeş în septembrie 2021. Îi aşteptăm pe cei care vor veni în 2022! Dar, până atunci, vă oferim spre delectare o mostră din poezia prezentă în Antologia Festivalului şi prezentată în cadrul recitalului de poeta Remedios Alvarez Diaz (Malaga, Spania)

Remedios Alvarez Diaz

 

„Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pre pământ“

 

Nu mi-a plăcut niciodată numele meu

Peste el cădeau rămășițele

Bombardamentelor sau ale gloanțelor

Pentru  a vindeca rănile

Vechilor războaie străine

 

Cu numele și prenumele meu

Au fost desenate imprimeuri

Ale exilaților, săracilor, orfanilor

Care au supraviețuit muți

Până la capătul zilelor

 

Dar cu numele meu se alina

În alții durerea

Crescând-o în mine,

Întunecându-mi identitatea

Căutarea eternă a sinelui.

 

Plânsul nu mi-a folosit la nimic

Nici pentru ca el să-și facă pe voie

Pe pământ sau în cer

Fiindcă, înainte de a fi plămădiți,

Cei căzuți mor.

Cu numele meu dezleagă ceea ce am săvârșit

Crucea cusută greșit

Pentru a broda din nou

Cu același fir

Aceeași figură greșită

Iar figura cale întoarsă să facă

Și una și-aceeași să fie.

 

Şi, după toate cele prezentate despre cele 5 nopţi poetice argeşean-internaţionalizate, nu mă pot abţine să nu-mi exprim űn gând care-mi dă târcoale. Recunosc că nu-i tocmai frumos, dar îl bănuiesc pe Dumitru M. Ion că s-a folosit de pretextul pandemiei pentru a-şi trage un festival în format dublu, doldora de poezie (şi) pentru a-şi sărbători aniversarea de la 26 septembrie. Ei, treacă de la noi, închidem ochii şi-i zicem cu oarece întârziere şi sfială poeticească un “trăiască-n sănătate (şi poezie)” şi să mai facă muuuuulte ediţii ale festivalului, ca să ne-nfruptăm şi noi, amatorii de poezie argeşeni, din poezia lumii!

CRISTIAN SABĂU

Articol adăugat în 8 noiembrie 2021

Mai poţi citi şi…