CARTEA VIE. ISTORIE ȘI POEZIE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Poeta de respirație internațională, ANA BLANDIANA, a trecut din nou pragul Bibliotecii Județene Argeș, la începutul acestei primăveri. Darul ei prețios – INTEGRALA POEMELOR. În fapt, semnul de mare noblețe al unui spirit cultivat, responsabil, angajat, preocupat până la obsesie și suferință de istoria noastră recentă.
Ana Blandiana trăiește poezia așa cum trăiește copilul grozăvia și frumusețea acestei lumi – alegând să nu se sperie și să nu omită nimic, să transforme fiecare cuvânt în lumină, chiar și atunci când cuvântul doare și rănește, căutând sensul superior al existenței dincolo de materia densă, întunecată. Ana Blandiana visează la o poezie simplă, de o simplitate uluitoare. Visează cum poezia își găsește esența și cum, într-o lume a vorbelor fără rost, a vorbelor aflate în război, poezia-esență devine tăcere.
Prezența, la Pitești, a Anei Blandiana – fondatoare, împreună cu soțul său, scriitorul Romulus Rusan, a Memorialului de la Sighet – a fost legată și de prezentarea volumului ADRIANEI GEORGESCU – LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRȘITUL. DICTATURA ROȘIE LA BUCUREȘTI. Ana Blandiana li s-a alăturat astfel realizatoarei de televiziune, LUCIA HOSSU-LONGIN, și prof. univ. dr. ILIE POPA, președintele Filialei Argeș a Fundației Culturale ”Memoria”. Cartea Adrianei Georgescu, scrisă la Paris, este prima mărturie a unui deținut politic dintr-o țară comunistă. Autoarea a fost șefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul prim-ministru al României dinaintea instaurării regimului boșevic. A fost arestată și torturată, în 1945, la vârsta de 25 de ani. A reușit să fugă în Franța, în 1948.
Cartea respiră atmosfera ororii acelui timp, repune în discuție evenimente tragice, plesnește de suferință. Stilul alert, direct, frazele rostogolite nu-ți dau răgaz să cugeți, te obligă să trăiești și să retrăiești. Întrebarea de dincolo de toată această desfășurare de forțe – carte și eveniment – este, însă, PENTRU CINE și CU CE REZULTAT? Căci românii lasă impresia că și-au pierdut eroii, martirii, strămoșii, înainte chiar de a-i fi cunoscut și de a le fi recuperat memoria cu adevărat.