EXPOZIȚIE DE ARTĂ CONTEMPORANĂ LA SINAGOGĂ


A sosit, se pare, vremea schimbărilor în bine, pentru că începem să conștientizăm că noi suntem, de fapt, responsabili de tot ce ni se întâmplă, că viața, ca și moartea stau, de cele mai multe ori, în mâinile noastre. Depindem de cum ne organizăm, de direcția în care alegem să ne mișcăm, de obiectivele pe care ne propunem să le atingem, de felul cum procesăm emoțiile, de curățenia generală, periodică, pe care o facem în noi înșine.

Iată un exemplu de astfel de conștientizare și de responsabilizare. Sinagoga din Pitești, important monument istoric, este acum spațiu cultural alternativ. Construită în perioada 1919 – 1925, în stil neo-maur, adaptat, desigur, la standardele locului, a fost centru de referință efervescent pentru protipendada din epocă. E drept, evreii erau reprezentativi ca număr și statut social atunci. Astăzi, din păcate, locul este aproape părăsit. Dar cei care se îngrijesc încă de memorie și de vestigiile ei – Comunitatea Evreilor din România – împreună cu Asociația Culturală ”D. G. Kiriac” și cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filialele Pitești și Vâlcea – se străduiesc să-i redea dacă nu boieria de odinioară, măcar însuflețirea aceea de care oamenii și locurile au nevoie pentru a dăinui. Fie și numai ca legendă. Este vorba despre o întoarcere în timp, dar și despre un efort uriaș de concentrare a trecutului, astfel încât acesta să poată să devină schimbare, adică viitor. Solidarizarea instituțiilor de cultură și a administrației publice locale poate translata – pentru că tot trăim printre fișiere, programe de calculator, sisteme de operare și manevre de inteligență artificială – poate, cred eu, translata trecutul în viitor, trecând cât ai clipi prin prezentul din care facem parte și noi.

Luni, 10 iulie, am asistat la un asemenea spectacol-miraj. Spectacol – fiindcă elegantă și sigură pe ea, cum ne-a obișnuit, Corala ”D. G. Kiriac” a susținut un concert, urmat de un recital poetic, în limbile română și sanscrită, în care a evoluat Ana Maria Jinaru. Spectacol – și fiindcă spațiul interior al Sinagogii a fost plin până la refuz cu lucrări de artă vizuală, aparținând argeșenilor Sorin Dumitrescu Mihăești, Mara Diaconu, Tatiana Ciurea, Liviu Cioacă, Stela Maria Lucici, Mihaela Giuiu, Ruxandra Ciobanu, Ruxandra Socaciu, Marius Cristea, Ion Pantilie, Monica Dinu, Sidonia Gherghinoiu, Augustin Lucici, Ion Vlad, Bianca Albuț, Lavinia Vieru, Alexandra Ilie. De asemenea, vâlcenilor Corneliu Drăgan Târgoviște, Gheorghe Dican, Constantin Stan Neacșu, Daniela Deaconu, Aurelia Sanda, Ramona Șlug, Marcel Duțu, Adriana Elena Vâlcea, Petti Velici, Theodora Scurtu, Cristian Sima, Gizella Popescu, Cristina Bacicu Botez, Ștefania Prujoiu, Mălina Turmacu, Olga Popescu.

Miraj – pentru că, timp de mai bine de o oră, am trăit o senzație intensă de bine în tot corpul. Nu mă mai durea nimic, nu-mi mai simțeam bolile, vârsta, iar căldura grea de afară rămăsese suspendată în povestea altcuiva.

Expoziția de artă contemporană a purtat un tiltul scurt – ”Armonie”. O dovadă în plus a faptului că se vrea libertate de exprimare, diversitate în conținut, personalizare bazată pe comunitate de idei, sentimente, înțelegere profundă a tot ceea ce înseamnă, la ora actuală, viziune, prospect, proiecție în domeniu.

Felicitări dirijorului și organizatorului evenimentului, domnul Silviu Deaconescu, emoționat ca un mire la altar! Felicitări Coralei ”D. G. Kiriac”! Felicitări echipei curatoriale a expoziției deschise până pe 10 august – adică doamnelor Mara Diaconu, Stela Maria Lucici, Gabriela Popescu și vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România – domnul Gheorghe Dican.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 24 iulie 2023

Mai poţi citi şi…