ATELIER MOBIL DE PICTURĂ LA LICEUL ”DINU LIPATTI”


La vremuri noi, concepte, formule de promovare și, desigur, conținuturi noi. Acesta este mesajul transmis săptămâna trecută de cei 26 de studenți la Pictură, în anul al II-lea, la Universitatea Națională de Arte din București, membri ai Grupei ”Atelier 21”.

Un mesaj cât se poate de limpede și dinamic, dacă ținem seama de faptul că expoziția, vernisată în holul Liceului ”Dinu Lipatti”, a stat pe simeze doar o zi. Timpul este extrem de prețios, capacitatea de a concentra cât mai multă informație și emoție, de preferat de înaltă vibrație, în câteva ore tinde să devină felul de a funcționa al societății viitoare.

Coordonatorul atelierului mobil este lector univ. dr. Marian Dobre, iar printre expozanți s-a aflat piteșteanca Ioana Popescu, absolventă a Colegiului Național ”Ion C. Brătianu”.

Ce și-au propus, de fapt, studenții și mentorul lor? Și-au propus reconectarea la mediul artistic din orașele natale. Așa se face că expoziția a mers la Brăila și va merge, după Pitești, la Târgoviște, Reșița, Arad, Timișoara,  până când se va fi poposit acasă la fiecare. Este vorba despre un concept nou de promovare, pentru că încearcă să-l provoace pe actualul student – care este altcineva decât cel care era când a plecat la facultate – la o reconsiderare, o retrăire la alt nivel a copilăriei și a adolescenței. Pe de altă parte, studentul este însoțit în orașul lui de copil de un prezent viu, puternic, de colegii și de profesorul de la București, de o viață de relație care are sau care va începe să aibă repere diferite.

Și mai au în vedere inovatorii noștri încă un aspect foarte interesant: lucrările de grafică și pictură au fost mai întâi povești scrise, povești din cuvinte. Ideea lor a plecat de la câteva fraze, definitorii pentru cine sunt ei acum. De remarcat faptul că toate aceste povești sunt reflecții profunde, întrebări fără răspuns, care-i bântuie și care, devenite artă, sporesc intensitatea mesajului. Iată o parte din titlurile lor: ”Portaluri”, ”Probleme mentale”, ”Luminosa”, ”Matrice spirituală”, ”Așa arăt”, ”Legături”, ”Așa mă simt”, ”Călător al lumilor”, ”Corp”, ”Nocturnă”.

Prezentarea și discuțiile care au urmat au fost susținute de prof. Romu Vlădău, directorul Liceului ”Dinu Lipatti”, de lectorul univ. dr. Marian Dobre și de poeta Denisa Popescu Martin. Studenții i-au introdus apoi – pe rând, cu bucurie și cu răbdare – în contextul lor artistic pe toți cei ce și-au dorit să-i cunoască mai bine. Și n-au fost puțini.

Ce mă tulbură pe mine, o tulburare frizând golul, căderea din lume, este că, în mod real, ne-am schimbat și ne schimbăm în mare viteză, că însingurarea crește văzând cu ochii, ajungând să ne fie a doua natură, că valorile de care ne agățăm se topesc în brațele noastre. Avem, prin urmare, nevoie absolută de sprijin, de ajutor. Generațiile tinere sunt beculețele de alarmă. Ele semnalizează continuu. Așa că vă întreb: ar putea fi lumea, din nou, frumoasă, liniștită, așezată, sigură, cu sens? Viitorul este printre noi, nu mai e cazul să ne prefacem că nu-l vedem!

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 22 mai 2023

Mai poţi citi şi…