GEST CROMATIC


Gestul este mișcarea cea mai simplă, prin care prinde viață acuarela. Este o mișcare a mâinii, rapidă și fără greșeală, orientată într-o direcție unică, menită să facă ordine în oceanul universal de semne. Este, cu alte cuvinte, o mișcare cu sens și cu semnificație.

O acuarelă este, însă, și o mișcare a minții. Intenția artistului devine imagine, o intenție precisă, un gând clar, care-l proiectează în lume cu viteza luminii și cu forța întrupării. Artistul este acuarela, iar acuarela este artistul, în dimensiunea dată, într-un moment anume, care se consumă pe loc, imediat ce a fost inițiat.

În cazul pictoriței TATIANA CIUREA – a cărei expoziție, intitulată GEST CROMATIC, este deschisă la Galeria ”Metopa” din Pitești, din 15 iunie și până pe 6 iulie – acuarela este modalitatea ei discursivă definitorie.

Extrem de discretă structural, cu rare apariții publice, atentă mereu să nu depășească limita conținutului exprimat, Tatiana Ciurea și-a dezvoltat un simț al limbajului plastic, al șaselea ei simț, care face ca lucrările să atingă o coardă sensibilă în fiecare privitor. Nu neapărat aceeași, oamenii răspund diferit când sunt chemați, în funcție de nevoia, de vulnerabilitatea pe care o au de acoperit sau de protejat.

În expoziția de la ”Metopa”, pictorița reia temele favorite: materia vegetală, nemărginită în timpul, în spațiul și în expresiile ei de manifestare. Este vorba despre arbori, flori, peisaje complexe, detalii cu statut de formă supremă, guvernatoare. Alte teme asupra cărora revine cu bucurie sunt casa tradițională românească și portretul. Cel din urmă este fie portret-cadru, schițat în linii esențiale, permițând identificarea unei stări emoționale, fie portret-robot, sumar, o schemă-tip, realizată pe baza semnalmentelor indicate de martori nevăzuți, poate martori astrali. Genul acesta de portret este reprezentativ pentru Tatiana Ciurea, pentru că, așa cum spuneam, se pliază pe felul ei de a concepe lumea, de a o îmbrățișa, adică dintr-odată și strâns de tot, dar numai după ce i-a prelucrat esența în propriile fluide. Atrage privirea, de la primii pași în galerie, portretul mamei. Și o vezi, o înțelegi așa cum fiica își vede și își înțelege mama. Rezonezi cu jovialitatea și cu blândețea ei curajoasă.

Absolventă a Universității de Arte din București, Secția ”Pictură Monumentală”, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesoară de desen până la pensionare, Tatiana Ciurea transformă tehnica acuarelei în magie. Nu este doar ca și cum ai privi, este privire plus întrebare, privire plus răscolire, privire fulgerătoare de-a lungul și de-a latul propriei interiorități.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 30 iunie 2022

Mai poţi citi şi…