Prietena mea genială – Elena Ferrante


Editura Pandora, 2015

„Când eram mică – pe la doisprezece-treisprezece ani –, eram absolut convinsă că o carte bună trebuie să aibă un bărbat drept erou și lucrul ăsta mă întrista foarte tare. Dar după vreo doi ani faza aceea s-a încheiat.

La cincisprezece ani, am început să scriu povești despre fete curajoase aflate în situații dificile. Însă am rămas cu convingerea – e adevărat, tot mai accentuată – că cei mai mari povestitori sunt bărbații și că, dacă vrei să scrii, trebuie să înveți să povestești ca ei.“ – Elena Ferrante

O capodoperă modernă a uneia dintre scriitoarele italiene cele mai apreciate, ”Prietena mea genială” este o poveste complexă și emoționantă despre două prietene, Elena și Lila. Acțiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenușiu. Elena și Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale și învață să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă, în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul. Prezentând viețile a două femei, Ferrante spune povestea unei mahalale, a unui oraș și a unei țări care suferă transformări ce vor influența, la rândul lor, relația dintre protagoniste, memorabilele

Elena și Lila. Cine va reuși să lase în urmă universul dur al unei copilării pe jumătate condamnate – Lila cea descurcăreață și întreprinzătoare sau Elena cea sfioasă, îndrăgostită de romane și pasionată de digresiuni filosofice?

Elena și Lila simbolizează o națiune supusă unor transformări majore, iar portretul pe care Ferrante îl face eroinelor sale reprezintă o impresionantă meditație asupra istoriei și a prieteniei dintre oameni.

Articol adăugat în 5 iulie 2017

Mai poţi citi şi…