Lecții de chimie – Bonnie Garmus


Editura Nemira, 2022

Chimista Elizabeth Zott nu este o femeie obisnuită. La începutul anilor ’60, se angajează la Institutul de Cercetare Hastings, unde observă că atitudinea față de femei a colegilor săi nu e deloc obiectivă. Singurul care pare să o înțeleagă este genialul și singuraticul Calvin Evans, savantul cu multiple nominalizări la Premiul Nobel, care se îndrăgostește de mintea ei sclipitoare.

Elizabeth se trezește, în doar câțiva ani, nu doar o mamă obligată să-și crească singura fiică, ci și vedeta celei mai îndrăgite emisiuni de gătit din Statele Unite, Cina la șase. Maniera revoluționară în care eroina noastră interpretează gătitul este 100% știintifică: “combinați o lingură de acid acetic cu un praf de clorură de sodiu”, își îndeamnă ea telespectatoarele.

Numai că, din pacate, nu toata lumea este încântată de succesul lui Elizabeth Zott, pentru că ea nu le învață pe femei doar cum să gătească, ci și cum să gândească.

Articol adăugat în 18 iulie 2023

Mai poţi citi şi…