De la filosofie la psihanaliza & retur


Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, vă invită miercuri, 7 mai, ora 18.00, la sala de conferințe, la un eveniment editorial de excepție – lansarea cărții ”De la filosofie la psihanaliză & retur”, scrisă de psihanalistul și filosoful Vasile Dem. Zamfirescu.

În volumul ”De la filosofie la psihanaliza & retur”, apărut la Editura Trei, anul acesta, autorul schițează o autobiografie spirituală, axată pe evoluția de la filosofie la psihanaliză, autobiografie având ca borne dialogurile purtate cu Leonid Dragomir, la rândul lui filosof și scriitor.

Vasile Dem. Zamfirescu (n. 28 octombrie 1941, București) este psihanalist, filosof, profesor universitar, scriitor, editor, eseist și traducător. A încercat să îmbine filosofia și disciplinele psihologice într-o manieră benefică pentru cunoașterea omului. Primele sale cărți (”Etică și psihanaliză”, 1973, și ”Etică și etologie”, 1982) ilustrează acest efort, reluat într-o formă mai elaborată ideatic și stilistic în volumul de eseuri ”Între logica inimii și logica minții”. Dimensiunea subiectivă a acestui drum este redată în volumul ”În căutarea sinelui”, 1994, unde sunt descrise experiențele inițierii în filosofie și psihanaliză. Volumul ”Filosofia inconștientului” (2001) reprezintă revenirea la filosofie după experiența teoretică și practică a psihanalizei. În ”Nevroza balcanică”, 2013, autorul se întoarce spre realitățile sufletești autohtone din perspectiva etnopsihanalizei. Din 1986, parcursul spiritual și sufletesc înglobează într-un crescendo susținut autocunoașterea de tip psihanalitic, atât ca analizand, cât și ca analist. În 1997 a devenit, ca practicant al psihanalizei, membru al International Psychoanalytical Association. Este psihanalist formator și supervizor al Societății Române de Psihanaliză și al Colegiului Psihologilor din România.

Articol adăugat în 5 mai 2014

Mai poţi citi şi…