Adrian Cioroianu ne va spune „Cea mai frumoasă poveste” la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș


Joi, 3 aprilie, ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ″Dinicu Golescu″ Argeș, va avea loc lansarea cărții „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, autor prof.univ.dr. Adrian Cioroianu.

Cartea își propune să ofere câteva răspunsuri la mai multe întrebări: „Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea comuniștilor români? Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tânără pe nume Cătălina Toderiu să intre în galeria eroilor naționali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit în România președinții Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat în caleașca regală pe Nicolae Ceaușescu? Sau de ce s-a dus acesta din urmă într-o vizită în Iran, în chiar ultimele sale zile din viață?”

Singura concluzie a acestor pagini este și cea mai simplă: Istoria este, mai presus de toate, o poveste, apropiată de adevăr, despre ceea ce a fost altădată.

Adrian Cioroianu este Decan al Facultății de Istorie a Universității din București, instituție în care lucrează de două decenii. A publicat consistent în multe ziare și reviste din țară și adesea poate fi văzut – în calitate de colaborator sau realizator – în programe ale televiziunilor din România.

Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune și, mai recent, al unui roman: în prezent, lucrează la scenariul unui documentar istoric în serial pentru Televiziunea Română.

Articol adăugat în 28 martie 2014

Mai poţi citi şi…