Varujan Vosganian, o nouă carte lansată la bibliotecă


Joi, 6 martie, începând cu ora 17.30, la Biblioteca Județeană ″Dinicu Golescu″ Argeș, va avea loc lansarea volumului „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, de Varujan Vosganian, apărut de curând în colecția Fiction Ltd. a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Participă, alături de autor, criticul literar Nicolae Oprea, președintele Uniunii Scriitorilor- Filiala Argeș, poetul Mircea Bârsilă și prof. Lucian Costache. Moderatorul evenimentului va fi poeta Denisa Popescu Martin.

Varujan Vosganian este autorul „Cărții șoaptelor”, unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după anul 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost consideray de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean.

„Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri” este inițierea în realismul magic al unei „Cărți a șoaptelor” a poporului român. Cele șase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniștile, căutările și incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Volumul ne previne că, dacă memoria, ca stare de lucidicate, nu se regăsește în prezentul și chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reântoarcere în trecut.

VARUJAN VOSGANIAN s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) -, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. La Editura Polirom  a mai publicat romanul Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză -Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.

Articol adăugat în 25 februarie 2014

Mai poţi citi şi…