Ce semnifică ISBN, ISSN, CZU?


  • CZU – Indicele de Clasificare Zecimală Universală. CZU este o schemă întrebuințată în biblioteci pentru clasificarea documentelor în funcție de subiectele pe care le tratează. Aceasta schemă de clasificare imparte totalitatea cunoștințelor umane in zece clase, care se subîmpart la rândul lor în alte zece subdiviziuni.
  • ISBN – Numărul Internațional Standard al Cărții care identifică unic un titlu/ediție a unei cărți. Este întotdeauna format din 13 cifre grupate în 5 segmente de lungimi variabile, separate de cratimă.
  • ISMN – Numărul Internațional Standard pentru Muzica Tiparită. Codul ISMN conține 13 cifre – grupate în 4 segmente cu lungimi variabile, separate prin cratimă rezultând astfel un cod unic de identificare al publicațiilor muzicale tipărite, destinate vânzării, stocării și  difuzării.
  • ISSN – Numărul Internațional Standard al Publicațiilor Seriale. Codul ISSN permite identificarea unică, la nivel internațional, a titlului unei publicații seriale. Este un cod numeric standardizat, format din două grupe de câte 4 cifre, separate prin cratimă, precedate de acronimul ISSN. Cel de-al optulea caracter este cifra de control a codului. Poate fi o cifră sau X.

 

Articol adăugat în 6 iulie 2011

Mai poţi citi şi…