ZIUA MONDIALĂ A ANIMALELOR, SĂRBĂTORITĂ LA FILARMONICA PITEȘTI


Odată cu saltul de conștiință, pe care l-am făcut în ultimii ani ca și comunitate planetară, au apărut necesități noi, oportunități pe care nu le intuiam, forme de expresie și de celebrare a frumosului, a binelui, a compasiunii, a solidarității, tolerate altădată cu sprânceana ridicată.

Nu cred, de exemplu că, în ternele decenii comuniste, repetitive în materie de ode și ovații, i-ar fi trecut cuiva prin minte să instituie o sărbătoare dedicată animalelor care ne însoțesc existența și care ne-au fost fidele de-a lungul istoriei. Animale inspiratoare, de altfel, de povești, poezii, proverbe, opere de artă plastică. Românii sunt un popor legat organic de animalele cărora le datorează supraviețuirea, care le-au fost confident și duhovnic. E suficient să ne amintim doar atât: ”Mioriță laie,/ Laie bucălaie,/ De trei zile-ncoace,/ Gura nu-ți mai tace!/ Ori iarba nu-ți place,/ Ori ești bolnăvioară,/ Drăguță mioară?” – și ni se umple inima de o pace ca de icoană, imposibil de trăit astăzi, ba chiar imposibil de imaginat.

Ei bine, în lumea aceasta cu imaginația săracă, animalele au, totuși, o zi a lor. Și încă una mondială, consemnată în calendare pe 4 octombrie, sub patronajul spiritual al Sf. Francisc de Assisi. Vorbește această zi mondială – umanizată, este evident, despre drepturile și bunăstarea animalelor, despre creșterea gradului de conștientizare și de educație în contextul actual, cu privire la care ONU trage semnale de alarmă, acuzând impactul traumatizant pe care abuzurile față de animale îl au asupra copiilor.

La Pitești, Ziua Mondială a Animalelor a îmbrăcat haina evenimentului ”EduxanimaArt”, gândit de doamna Andra Arsene, organizatoare cu experiență și cu fler, și desfășurat la Filarmonica Pitești, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș și cu Liceul ”Dinu Lipatti”, demonstrându-se astfel faptul că dragostea pentru animale continuă să se transmită de la o generație la alta.

În holul Filarmonicii, elevii claselor de Artă Plastică de la Liceul ”Dinu Lipatti” au realizat un spectacol extrem de reușit – formă și culoare, decorativ la superlativ, animale și povești cu animale, care pot îmblânzi, cred eu, și cele mai întunecate minți. Le-au fost alături, ca de obicei, profesorii lor, artiști consacrați, iubitori – la rândul lor – și crescători – unii dintre ei – de animale devotate și sensibile: Anca Giura, Monica Dinu, Daniel Preduț, Marius Ivanovici, Emanuel Fleancu.

Pe scenă, discursurile oficiale au fost rotunjite de spectacolul susținut de: Sofia Butaru – la vioară; ucenicii Thaliei – muza, nu cântăreața – îndrumați de actrița Mirela Dinu Popescu; Puiu Mărgescu și momentul său poetic; elevii de la Școlile Gimnaziale ”Ion Minulescu” din Pitești și ”Liviu Rebreanu” din Mioveni.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 23 octombrie 2023

Mai poţi citi şi…