VARA 2020 VS. VARA COVID-19


Artiștii noștri plastici au întors armele împotriva nefericitului COVID-19. Lunile de izolare, de impusă înstrăinare le-au ascuțit simțurile și nevoia de a se așeza cu fața spre normalitate, așa cum o înțeleg ei, așa cum o înțelegeam toți până de curând.

Mara Diaconu, Laurențiu Baltă și Alexandra Ilie sunt trei dintre ”luptătorii din linia întâi” de la Pitești, ale căror lucrări, reunite la Galeria ”Metopa”, sub genericul ”Vara 2020”, au avut grijă să ne propună să redevenim normali. Adică sensibili și atenți la detaliile care pot schimba lumea și viața, blânzi cu fragilitatea, cu bunăvoința și cu generozitatea ei, fără s-o golim, însă, de aer, de suflare. Arta nu poartă mască de protecție. Ea se oferă necondiționat. Chiar și în această perioadă de nesiguranță și de boală, când masca a devenit un accesoriu obligatoriu, deci o condiție de împotmolire, de stat în casă, cu frica în sân. Chiar și în această perioadă, înfășurați în măști, Mara Diaconu, Laurențiu Baltă și Alexandra Ilie ne-au așteptat – și o fac în continuare, la atelier – să stăm de vorbă cu sentimentele lor și, subliminal, cu propriile noastre sentimente.

Pornind de la structurile și de la omnipotența naturii, de la capacitatea ei de autoregenerare, cei trei artiști au realizat lucrări grațioase și gânditoare. Fulgurațiile, notațiile cromatice ale Marei Diaconu, tentația ei de a capta lumina-strălucire, orbitorul care precede forma, care face ca forma să fie ceea ce este, transformă orice galerie într-o grădină și pașii prin galerie în călătorii prin timp și spațiu. Un timp și un spațiu – acuarelă cu transparențe, ”à la prima” – doar parțial cunoscute, mai mult intuite, sugestii de Rai sau de planete nelocuite, când nostalgice, când pline de speranță. Pentru Mara Diaconu, Godeniul – în care stă zile la rând – este prezență permanentă în lucrările din ultimii ani. Este Godeniul-Rai, căci amintirea soțului ei trece atingându-se de lucruri atât cât ea să știe că el a fost pe-acolo, că a căutat-o.

Laurențiu Baltă, profesor de Grafică la Liceul ”Dinu Lipatti”, este un maestru al anamorfozelor. Extrem de minuțios, cavaler al perfecțiunii, al desăvârșirii, Laurențiu este adeptul conceptualizării, al construcției mentale din care, ulterior, compoziția curge de la sine, în tuș, peniță, laviu. Lucrările recente sunt preponderent ilustrații de carte.

Alexandra Ilie, profesoară la Școala Nr. 20 și membră-stagiară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, le calcă frumos pe urme. Xilografia și studiul în acuarelă sunt elementele ei de forță, prin intermediul lor încearcă să-și facă loc în nervii și în cromatica materiei.

”Vara 2020” – vă rog să rețineți – nu trebuie să fie și să rămână doar VARA COVID-19. Treceți pragul galeriilor de artă, al muzeelor și vă va fi mai ușor să credeți, vă va fi mai ușor să trăiți.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 10 august 2020

Mai poţi citi şi…