TATIANA CIUREA. IMAGINI DIN CĂLĂTORIA SUFLETULUI


 

Fiecare sfârșit de an o găsește pe artista TATIANA CIUREA – discretă, excesiv de discretă – pe simezele Galeriei ”Metopa”. Clopoțelul sărbătorilor este în palmele ei. Și, tocmai pentru că nu e un clopoțel oarecare, pictorița ne cheamă delicat în expoziția ei, deschisă până pe 28 decembrie. O delicatețe dublată de un freamăt interior, care ți se transmite imediat ce devii privitor.

Lucrările, aparent fără o punte clară între ele, din punct de vedere tematic, respiră același aer. Seria de peisaje, de portrete și de alfabete în limbi nepământești are una și aceeași premisă, are una și aceeași destinație – dialogul cu lumile spirituale, cu spiritele mai înalte și felul în care reușim să-i dăm consistență. Dialogul în sine este o călătorie. Călătoria, ca să poată fi decelată ca atare, are nevoie să existe în formă și culoare. Forma și culoarea exprimă, traduc neînțelesul.

Remarcabile, în ce o privește pe Tatiana Ciurea, sunt tușa spontană, diafană, senzația că lucrează cu eterul. Apoi, compoziția asimetrică, al cărei efect principal este dinamica transparentă, acel freamăt pe care-l pomeneam mai devreme și care seamănă atât de bine cu o strângere de inimă. Lumina nu strălucește, ci sugerează, hipnotizează.

Tatiana Ciurea nu este o artistă epică. Tatiana Ciurea primește și se străduiește să decripteze mesaje. Mesajele acestea iau uneori chipuri ascetice, alteori se concentrează în spații vegetale, ele însele semne, scrieri, transcrieri în acuarelă ale unei alte dimensiuni. O mare forță de sugestie o au compozițiile realizate în foiță de aur, formule cu ținută bizantină, care scapă convențiilor limbajului și de care te apropii cu un respect aproape religios. Expoziția Tatianei Ciurea merită văzută mai ales în această perioadă, când frica pândește la fiecare colț. Printre lucrările ei de la ”Metopa”, te simți în siguranță și, într-un fel greu de explicat, binecuvântat.

Tatiana Ciurea este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A absolvit Facultatea de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, Secția ”Artă Monumentală” și a predat educație plastică timp de 38 de ani. Are două fete frumoase, Ilinca și Ioana, amândouă arhitecte ca tatăl lor, de care Tatiana Ciurea nu s-a despărțit sufletește nici astăzi, la mai bine de două decenii de la trecerea lui fulgerătoare la cele veșnice. Arhitecte ca tatăl lor, ingenioase la nivel de detaliu, de nuanță ca mama. Fac și design de interior și de obiect, colaborează cu creatori de modă și participă la târguri și la expoziții de profil din țară și din străinătate. Pictorița Tatiana Ciurea este talentată și ca bunică. Petru și Cosmin sunt formele și culorile rupte din carnea și din sângele ei, pe care se preocupă să le orienteze către tipare, către modele în care Armonia și Binele primează.

Rețineți, așadar, că la Galeria ”Metopa” nu există pandemie. Și că nici nu va exista vreodată. La Galeria ”Metopa” , un duh mai puternic păzește, zi și noapte, locul. Și-i vindecă de cele rele pe toți cei care intră să vadă și să primească botezul Artei.

 

Prof. LIVIU MARTIN

 

Articol adăugat în 22 decembrie 2020

Mai poţi citi şi…