Scriitoarea Gabriela Adameșteanu va conferenția la Biblioteca Județeană ″Dinicu Golescu″ Argeș
Biblioteca Județeană Argeș, în parteneriat cu Editura Polirom, vă invită marți, 10 februarie, de la ora 13.00, la conferința „Piteștiul din anii 50. O privire subiectivă”, care va fi susținută de scriitoarea Gabriela Adameșteanu. Volumele de la care va porni conferința sunt „Anii romantici” (Editura Polirom, 2014) și „Drumul egal al fiecărei zile” (Editura Polirom, 2008).
Gabriela Adameșteanu (n. 2 aprilie 1942, Târgu Ocna, județul Bacău), prozatoare și publicistă, este una din scriitoarele demne de a fi incluse în ceea ce înseamnă paradigma prozei românești. Asociată de multe ori cu Hortensia Papadat Bengescu în ceea ce privește stilul de a scrie și a temelor abordate, aceasta dă romanelor sale o alură diferită, specială.
Absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1960-1965), scriitoarea Gabriela Adameșteanu își pune amprenta în ceea ce privește scrisul în sistemul editorial, ca redactor la diferite edituri, cum ar fi Editura Enciclopedică Română sau Editura Științifică și Enciclopedică.
După o perioadă îndelungată în care interesul ei a fost centrat pe domeniul jurnalistic, autoarea revine în literatură, publicând diverse opere.
Debutează în anul 1971, la „Luceafărul”, iar patru ani mai târziu (1975) publică romanul „Drumul egal al fiecărei zile”. „Dăruiește-ți o zi de vacanță” (1979) și „Dimineață pierdută” (1983) sunt doar câteva opere prin care aceasta scoate în evidență imperfecțiunile umane, însă romanul „Întâlnirea”, publicat în 2003, ce are la bază nuvela „Vară-primăvară” (1989), este cu totul și cu totul aparte prin caracterul experimental și prin formulele stilistice pe care scriitoarea le folosește aici.
Ultimul său volum – „Anii romantici” (Editura Polirom, 2014) – aparține speciei literare „Memorii, jurnale, corespondență”. Lucrarea a fost nominalizată la premiul „Cartea Anului 2014”, acordat de revista „România Literară”, și la Marele Premiu al Festivalului Național de Literatură FestLit Cluj 2014.