SĂPTĂMÂNA VERDE A TINEREȚII, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Există o amprentă a sufletului, vizibilă în zilele noastre mai mult ca altădată, tocmai pentru că trăim vremuri meschine, amărâte, care ne pun pe fugă, vremuri de mișei. Copiii se nasc bătrâni, bătrânii așteaptă la rând să dea în mintea copiilor, în timp ce să fii adult e o corvoadă, atât de fără de iluzii și de fără frumusețe a ajuns curgerea timpului într-o țară nici mai rea, nici mai bună decât altele.
Amprenta aceasta a sufletului s-a deschis ca o floare, la sfârșitul lunii aprilie, în ceea ce școlarii și profesorii noștri de rit nou înțeleg prin Săptămâna Verde. Adică școală creativă, în acord cu prevederile despre schimbările climatice și de mediu – în sens restrâns, ore și ateliere de gândire critică, de socializare și de receptare liberă, responsabilă a valorilor comunitare – ca extensie simbolică a termenilor.
În contextul acestei Săptămâni Verzi, au fost sărbătorite, la Biblioteca Județeană Argeș, odată cu Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII și ZIUA NAȚIONALĂ A BIBLIOTECARULUI. Demnă de interes întâlnirea dintre generații, dintre istorie și actualitate, dintre repere și puncte de vedere. De o parte, adolescenții de 16 ani, de la Colegiul Național Zinca Golescu, de cealaltă parte – creatorii dezlegați de canoanele formalismului, poeții VIRGIL DIACONU și NICOLAE IONESCU, dornici să trimită în lume porumbeii credinței lor, dar să se și împărtășească din lumina tinereții absolute. Între cele două oglinzi, profesorii entuziaști și cu multă știință de carte – EUGENIA ZGREABĂN, CRISTINA CERGAN, MARIUS CÎRJAN, HADRIAN SOARE – care au decorat frumos și festiv puntea de idei suspendate între trecut și clipa de acum. Pe această punte, au pășit, cu umbra gândului lor, MIRON COSTIN, DIMITRIE CANTEMIR, MIHAI EMINESCU, CAMIL PETRESCU, NICOLAE BREBAN. În decursul a două ore și jumătate, secolele au încolțit a primăvară, cu speranța că fragilitatea lumii noastre e una conjuncturală și că de istorie și dăinuire vom fi capabili și mai departe.
Și tot la Biblioteca Județeană Argeș, Săptămâna Verde i-a reunit pe elevii de la Liceul Dinu Lipatti, participanți, în vara anului trecut, sub îndrumarea competentă a profesorilor ADINA și LAURENȚIU BALTĂ, la o tabără de creație în aer liber. Sibiul, văzut de noi este titlul expoziției de grafică și pictură, realizate la Muzeul Astra, la Grădina Zoologică și în curtea Bisericii Evanghelice. 41 de lucrări, multe verzi la propriu, au fost vernisate cu emoția specifică tuturor ieșirilor în public, mai ales la vârsta la care universul se joacă pe degetele tale.
Remarcabile prospețimea întregului, totodată minuțiozitatea fragmentului, în cazul fiecări lucrări în parte, dar mai ales dorința evidentă a adolescenților de a simți locurile, natura, firescul, povestea care începe cu ”A fost odată ca niciodată…” De reținut că, acolo unde și atunci când s-a putut, artiștii au desenat și au pictat desculți. Ca oamenii liberi care se respectă. Ca verdele care vrea să fie verde, nu și altceva. Ca tinerețea care, dacă e lăsată să meargă pe drumul ei, contaminează cu viață tot ce atinge.
DENISA POPESCU