”RESPIRAȚIA ORAȘELOR”


Sub acest generic expresiv, marcat de treceri gradate, subtile de la un cadru, respectiv un context la altul, a avut loc sâmbătă, 4 februarie, în Holul Central al Bibliotecii Județene Argeș, vernisajul expoziției de pictură a artistului spaniol RAFAEL SANTIAGO QUIROS BADILLO. Impresionantă susținerea celor care îl cunosc deja, de asemenea a celor care abia sâmbătă l-au cunoscut, toți români! A fost lume multă la vernisaj, s-a aplaudat, s-a fotografiat, s-au făcut promisiuni de revedere, s-au ciocnit cupe cu vin spaniol autentic.

Sunt reunite, pe simeze, 50 de lucrări, cele mai multe realizate în ultimii trei ani, perioadă în care Rafael Santiago Quiros Badillo a locuit cu familia, în județul nostru.

Expoziția oferă cinci trasee de observație, de ipostaziere și, în ultimă instanță, de introspecție: peisaje urbane, incluzând edificii mari, impunătoare și detalii cu valoare de simbol din Madrid și Londra; peisaje naturale, inspirate de vegetația blândă și de lumina Râului Argeș; lucrări cu tematică religioasă, între ele detașându-se Hristos pe pragul oscilant dintre lumi și viziuni, când aproape de cuprinderea minții omenești, când departe, dureros de departe pentru puterea noastră de a-L asimila, în funcție de distanța de la care este privit în expoziție; compoziții abstracte, pulsând de culoare și, aș adăuga, de patimă, în contrapartidă cu peisajele liniștite, alchimizate de toate cele, până mai ieri, patru anotimpuri, peisaje topite instantaneu sub pleoape; portrete – unul de familie, în care pictorul apare alături de soția și de fiul său, celelalte urmărind chipul și silueta unei femei care conturează tiparul unei frumuseți concrete, fizice, seducătoare la modul absolut pentru artist.

Rafael Santiago Quiros Badillo s-a născut și s-a format la Madrid. Licențiat în Drept, a rămas fidel chemării sale dintâi, pictura. A învățat să privească, să înțeleagă ce privește și să-și rafineze sentimentele pe pânză, lucrând în atelierele profesioniștilor din capitala Spaniei. A obținut Diploma pentru Studii de Excelență în Arte Plastice, în cadrul Universității Complutense din Madrid. Participă, cu deosebire în ultimii 20 de ani, la toate concursurile de prestigiu, la expoziții de grup și la spectacole de Artă Stradală, în ideea de a se verifica în permanență atât în relație cu ceilalți, artiști și iubitori/ consumatori de artă de toate tipurile, cât mai ales cu el însuși. Rafael crede că arta este un filtru în sensul vechi, livresc, adică magic al cuvântului, și că posesorul lui are o uriașă responsabilitate, aceea de a face ca datul fiecăruia să devină vizibil și lucrător, creator de viață, de sensuri și profunzimi.

”Drumuri și destinații” este expoziția sa personală, care s-a bucurat de o primire extrem de favorabilă în regatul meridional. De altfel, lucrarea înfățișând locomotiva impetuoasă a unui tren ivit din sălbăticia pădurii căzute în toamnă deschide și expoziția de la Biblioteca Județeană Argeș. ”Respirația orașelor” vă stă la dispoziție până la sfârșitul acestei luni. De reținut că toate lucrările, de dimensiuni variabile, sunt de vânzare.

LIVIU MARTIN

 

 

 

 

Articol adăugat în 13 februarie 2023

Mai poţi citi şi…