RAIUL LUI ION AUREL GÂRJOABĂ


Artistul plastic din Curtea de Argeș, Ion Aurel Gârjoabă, a ajuns să ne locuiască, să ne transforme într-o lume liniștită, care se mișcă înăuntrul lumii domniei-sale, fără ca măcar să ne dăm seama. Este salutar, ba chiar salvator, din punctul meu de vedere, pentru că expozițiile – cum este și cea de vizitat, la ”Metopa”, până pe 20 iunie – au ceva din puritatea inițială a acestei planete. Îmi imaginez că așa trebuie să fi arătat Pământul, în zorii existenței sale.

Lucrările pictorului Ion Aurel Gârjoabă sunt structuri în permanentă schimbare, nu cunosc limita, opreliștea formală. Îți dau senzația că totul este o călătorie, că tu însuți ești o călătorie, cu toate structurile tale, cunoscute și necunoscute, pregătite să exploreze Universul. În ce privește cromatica, pictorul a ales, în ultimii ani, să parieze pe culorile tari, pulsând de viață, de sângele unei naturi deopotrivă minerale, vegetale, umane.

Îl cunoșteam mai puțin în calitate de sculptor. Lemnul, de mici dimensiuni, înfățișează siluete și chipuri eliberate din temnița simțurilor, o asceză sau o aproape asceză, care subliniază risipa de viață de pe pânze. Maestrul s-a împăcat cu toate, dar mai ales cu el însuși, și ne sugerează că, dacă vrem să primim lumina și să ne bucurăm, cu adevărat, de ea e bine să  o facem detașat. Detașarea este, în opinia mea, forma de puritate sau modalitatea de întoarcere a artistului Ion Aurel Gârjoabă la puritatea primară.

Sensibilă, empatică a fost și prezentarea pe care i-a făcut-o, la vernisajul din 31 mai, prof. dr. Lavinia Elena Vieru: ”…Lucrările se află la granița dintre eleganța picturală și înscrierea formei în decorativ, prin tușe mari sau mărunte, prin folosirea petelor de culoare, a pastei groase, aplicate cu ajutorul cuțitului pe paletă… Artistul Ion Aurel Gârjoabă apelează la juxtapuneri cromatice îndrăznețe. Verdele crud, strălucitor, aproape fluorescent, se alătură oranjului, rozul violetului ș.a.m.d…. Stăpânirea de o viață a limbajului plastic și a gramaticii vizuale i-a oferit artistului libertatea de a picta din pură pasiune, fără constrângeri, dovedind o lejeritate remarcabilă și o naturalețe deosebită în exprimarea emoțiilor artistice…”

Rețineți, așadar, că, până dincolo de jumătatea lunii iunie, la Galeria ”Metopa” din Pitești, Ion Aurel Gârjoabă ne propune să ne întoarcem în Rai. În Raiul dumisale, desigur, dar care va deveni repede și Raiul nostru.

Prof. LIVIU MARTIN

 

Articol adăugat în 17 iunie 2021

Mai poţi citi şi…