POVEȘTILE PICTATE ALE ANNEI BEREZOVSKAYA


Există atâta nevoie de poveste în lume, poate și pentru că se trăiește minimalist, încât prezența radiantă a unei pictorițe ca Anna Berezovskaya transformă complet spațiul și timpul. Aceasta este, de altfel, și dorința ei mărturisită – să creeze universuri noi, guvernate după alte legi decât cele pe care le cunoaștem, universuri în care ce visezi noaptea să se materializeze la umbra somnului, iar joaca de copil, imaginația lui fără limite să fie motorul care să dea un sens mai înalt existenței obișnuite.

Anna Berezovskaya s-a născut în orașul Yakhroma din regiunea Moscovei, în 1986. A studiat la Colegiul de Artă și Industrie Abramtsevsky. Din 2005, este membră a Asociației Artiștilor Profesioniști din Rusia.

Realismul poetic este ceea ce susține că o definește. Lucrează pe pânză și pe hârtie, combinând tehnici specifice artei abstracte, artei figurative, suprarealismului. Cu alte cuvinte, ia tiparele știute și le potrivește într-o jucărie nouă, complexă, după chipul și asemănarea ei.

Izvorul de inspirație, niciodată uscat, al pictoriței este generoasa literatură populară rusă, superstițiile peste care nici astăzi nu se trece în lumea satului. De pildă, este bine să porți un ac de siguranță asupra ta, mai ales când ieși din casă, ca să ții la distanță duhurile întunecate. Iar melcii și cochiliile lor sunt la mare preț, sunt simboluri ale vieții veșnice.

Anna Berezovskaya se numără printre artiștii plastici foarte bine cotați în lume, la ora actuală. Colecționari influenți, de pe toate continentele, o urmăresc atent și o invită să-și expună lucrările în țările lor.

DENISA POPESCU

 

 

 

Articol adăugat în 1 aprilie 2021

Mai poţi citi şi…