POEZIA CA RITUAL DE EXORCIZARE


CONIȚA LENA (Elena Predescu) este un personaj. În aceeași măsură în care este și poetă. Numele de scenă literară pe care și l-a ales cândva o cuprinde încă, în ciuda răsucirilor ei de personalitate.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești și autoare a volumelor intitulate după pofta inimii ei nesupuse – ”Ușă de biserică” (2005), ”Kenzo, floare cheală” (2007) și ”Supradoza – poeme de uscat zilele” (2008), Conița Lena este deținătoarea unor premii de rezonanță. Este vorba despre Premiul pentru Poezie (Festivalul ”Sensul iubirii”, Turnu-Severin, 2005), Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești (2008), Premiul pentru Literatură al revistei ”Argeș” (2008), Premiul pentru Poezie al revistei ”Cafeneaua literară” (2014). Toată această înșiruire de mătănii prețioase nu dă, însă, adevărata măsură a talentului ei literar. Conița Lena este mai mult decât atât.

În urmă cu nici o lună, i-a apărut volumul-surpriză – ”Un râu negru, poemul” (Editura ”Tracus Arte”). Surpriză, pentru că s-a trezit cu el la poarta casei, a semnat pentru primirea coletului, fără să știe ce conține. Soțul ei, scriitorul Valentin Predescu, era cel care comisese minunea. Ii adunase poeziile risipite și se prezentase frumos la editură, gândindu-se probabil că, dacă n-o face, ceva esențial i se va scurge printre degete.

În acest volum nou, Conița Lena trăiește, moare și învie. Se lasă răscolită de puteri întunecate, se luptă cu ele ca un animal sălbatic, e rănită, cade, poartă o vreme lanțuri, se târăște, scuipă și blestemă, calcă pe cadavre. Și o face, pentru că nu poate altfel. Este calea pe care trebuie să meargă, dacă vrea să se elibereze de bolile sufletului și ale minții. O face în versuri, în cele trei capitole – ”Chipul meu”, ”Câinii mei – Revoluționari remarcați”, ”Un râu negru, poemul” – și în proza poetică – ”Revelații”: ”Cât te ține pielea e bine. Dar când ea crapă, ai nevoie de-o curea. Ca să te strângi de gât. Cât te ține și gâtul e bine, dar dacă el te sufocă, ai nevoie de-un strigăt, ca să nu plesnești. Și dacă te ține plesnirea, ai nevoie de-o inimă. Ca să-ți iubești cureaua, strigătul și pe tine”.

Am citit cartea de două ori. Prima dată, m-au trecut toate nădușelile. A doua oară, am început să văd în mine. Cu ajutorul poeziei Coniței Lena, vedeam ce am eu nevoie să eliberez. Și m-am lăsat purtat de cuvinte, ca într-un ritual de exorcizare, convins că până la urmă totul va fi bine: ”Pe undeva miroase a șoarece/ pe undeva miroase a om/ pe labele câinelui miroase a ploaie/ și-a pâine scormonită prin gunoaie./  Sinuciderea e logodnica poetului -/ prolifică precum o șoricioaică/ speriată ca omul/ când damful jivinei îi traversează nările/ descoperind cuibul cu puii fără ochi/ și-o rupe la fugă chițăind omenește/ sperând că micuții vor muri singuri,/ pentru că sinuciderea e logodnica poetului,/ E mama șoarecilor lui nevinovați/ e mama tuturor jivinelor din gândul lumii/ e mama tuturor vânătorilor și omorâtorilor/ de suflete fără nume/ când poetul miroase a ploaie/ precum labele câinelui scormonind pâinea prin gunoaie/ pe undeva mirosind a șoarece/ pe undeva mirosind a om”.

Conița Lena este o poetă uriașă. Să-i dea Dumnezeu sănătate, zile luminate și puterea să revină în spațiul public zâmbind cu sprâncenele, în felul ei unic.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 22 august 2022

Mai poţi citi şi…