Peştera Mare din Satul Peştera


Peştera se află în versantul drept al Văii cu Calea, afluent al pârâului Zbîrcioarei, la o altiudine de 950  m, la 1 km distanţă de satul Peştera.

Existenţa acestei peşteri, cunoscută şi sub numele de Peştera cu Lilieci sau Peştera Bădichii, este semnalată în documentele locale cu multe secole în urmă. Numele satului se datorează prezenţei peşterii în incinta sa. În 1957-1958 aici s-au făcut săpături arheologice de către C. Nicolaescu-Plopşor. Harta a fost întocmită în 1972 de Traian Constantinescu.

Peştera are o lungime totală de 162 m şi este formată dintr-o singură galerie principală fosilă orientată est-vest. Podeaua galeriei este acoperită cu material clasic. Ea urcă în pantă lină. Nu departe de intrare se află un culoar secundar lung de 45 m. Galeria principală este spaţioasă având lăţimi de 2-4 m şi înălţimi cuprinse între 1,2 şi 8 m. Peştera este formată pe o diaclază în calcarele jurasice ale unui mic masiv izolat de la poalele Pietrii Craiului. Ea este o peşteră ascendentă, diferenţa dintre punctul cel mai coborât şi cel mai ridicat fiind de 8 m.

Peştera Mare are o umiditate moderată şi este destul de caldă (8-11º C). Prin poziţia ei, această peşteră prezintă interes deosebit pentru studiile de speologie fizică. Fauna este relativ bogată, reprezentată în deosebi de specii guanofile, dar nu prezintă un interes deosebit din punct de vedere biospeologic.

Galerie de imagini:

Articol adăugat în 15 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…