PABLO LARSEN – PICTOR ȘI ÎNVĂȚĂTOR


Argentina este, prin excelență, un tărâm al exuberanței, al luxurianței, cu accent pe sclipire, pe strălucire, pe acel ceva – și născut, și făcut, care-ți fură ochii. Artiștii argentinieni, indiferent de registrul în care evoluează, ies în față de la primul gest, de la întâia mișcare. Intuiești că vor să-ți transmită esențialul și că tot ceremonialul însoțitor, extrem de decorativ, e o slujire binevenită a suflului, a nevăzutului din care se întrupează fetișul.

Este și cazul pictorului Pablo Larsen, născut la 8 mai 1976, la Buenos Aires, cu un tată inginer, pasionat de desen, și cu o bunică paternă, care i-a stat alături, pasionată, la rândul ei, de pictură. Copilul Pablo Eduardo n-a avut, așadar, de ales. În sensul bun. A urmat Școala de Arte Plastice ”Prilidiano Pueyrredón”, la clasa renumiților în epocă, Marcello Sosa și Juan Babillo.

A lucrat ca ilustrator pentru diverse edituri din Argentina și din străinătate.  Pentru că este atât de cald, de viu, însă, pentru că nevoia lui de a îmbrățișa natura umană depășește nevoia omului obișnuit, Pablo a devenit, între timp, și învățător. La ora actuală, pictează și predă la clasele primare. E viața lui, e timpul lui, e felul lui de a păstra legătura cu vârstele și cu etapele care l-au definit.

Lucrările lui Pablo Larsen sunt realiste și neapărat decorative. Ca la teatru. Lumea este scena enormă, pe care își proiectează sentimentele. Grija pentru detaliu și obsesia pentru atmosferă sunt evidente. La fel, pentru atitudinea rafinată, care subliniază armonia corpului omenesc și stările de spirit relevante, deopotrivă patetice și vlăguite, gata să te ridice până la cer, pentru ca mai apoi să te prăbușească într-o tristețe catastrofală.

Pablo Larsen este spectaculos – ca aparență, dar și în esență. Și merită, în opinia mea, privit cu toată atenția pe care un cenușiu epuizat din Europa de Est reușește s-o mai îndrepte, ca pe un obiect prea vechi și prea greu, către lumea largă, încă plină de sevă și de promisiuni.

DENISA POPESCU

 

Articol adăugat în 8 februarie 2021

Mai poţi citi şi…