NATURA, O PERPETUĂ BUCURIE


Marțea trecută, tânăra și extrem de delicata ALEXANDRA MARIA ILIE, membră stagiară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, ne-a dăruit câteva ore de pace și frumusețe. Vernisajul expoziției de grafică și pictură, de la Galeria ”Metopa”, expoziție dedicată naturii, luminilor și umbrelor care o alcătuiesc, prefacerilor numai de Dumnezeu știute și îngăduite, a fost onorat de prieteni, admiratori, foști colegi de la Liceul ”Dinu Lipatti” și de foștii ei profesori cu har, emoționați ca la propriile inaugurări de expoziții, inclusiv în discursurile de felicitare și de încurajare – Mara Diaconu și Ion Pantilie.

Adevărul este că predarea de ștafetă cântărește mai greu astăzi decât în trecut. Cordonul eteric dintre generații se destramă văzând cu ochii. Ceea ce altădată era firesc, de la sine înțeles, acum nu mai are decât parțial, de multe ori deloc, acoperire în realitate. Experiența și înțelepciunea vârstelor nu mai sunt monedă de schimb în actuala așezare/reașezare a sistemelor sociale. Din acest motiv, să fii parte a bucuriei împreună a mai multor generații face ca ziua să fie   pe deplin frumoasă.

Alexandra Maria Ilie crede că arta vizuală este un limbaj în sine, grație căruia se pot păstra, rafina și perpetua valorile umane. Mai crede și că ea leagă lumi – lumea exterioară de cea interioară, lumea văzută de cea nevăzută, lumea trecută, prezentă și viitoare. Este credința care o ține în picioare și care o însuflețește atunci când îi este răscolită liniștea, când i se prăbușește entuziasmul.

Lucrările din expoziție sunt oglinda stărilor ei sufletești. Pictura este vie, culorile sunt puternice, de-a dreptul zgomotoase, păsările și florile trăiesc pe pânză și te invită să le atingi. Impresia de foarte aproape, de accesibil, de al tău și pentru tine este stăruitoare. Artista se străduiește să surprindă ritmurile naturii. Motivele sunt studiate în schițe, sunt simțite și gândite, astfel încât, la capătul procesului de transfigurare, esențele și echilibrele ți se înfățișează pe cât de subiective, pe atât de armonioase. În ce privește tehnicile de lucru, Alexandra Maria Ilie este în largul ei în preajma tușului, peniței, gravurii, laviului, pastelului, acuarelei.

Despre lucrări au vorbit colega ei de generație, Lavinia Elena Vieru, ea însăși o foarte bună observatoare a alternanțelor subliminale, pictoriță a textului  și a subtextului, și poeta Denisa Popescu, pentru care arta plastică a devenit de mult o formulă sufletească.

De reținut și că Alexandra Maria Ilie a urmat, după absolvirea Facultății de Arte și Design din Timișoara, cursuri de specializare în Polonia, la Universitatea din Rzeszow – în Germania, la München – și în Portugalia, la ”Instituto Superior da Maia”.

 

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 4 august 2022

Mai poţi citi şi…