MELOPEE DE PRIBEAG


Cea de-a 18-a carte a argeșeanului MIHAI EPURE, publicată de curând la Editura ”Destine” din București, este o carte a timpului prezent, din cel puțin trei perspective.

Poezia, structurată în șapte capitole, este accesibilă tuturor tipologiilor de degustători ai acestui gen literar. Directă, melodioasă, ușor de memorat, fixează un context social și existențial între frontierele căruia ne regăsim toți, fie că o recunoaștem sau nu. Străin în propria țară, mâhnit până la lacrimă de alienarea planetară, de presiunea uriașă, în sensul depersonalizării, care este exercitată asupra noastră, poetul se agață de viață ca pribeagul de umbra lui. De aici și titlul inspirat al volumului, pentru că numai cine se însoțește cu propria singurătate poate ajunge să cunoască adevărata măsură a nefericirii, tristețea, melancolia, în accepțiunea lor profundă. ”Melopee de pribeag” este, din acest punct de vedere, un simptom al răului de care suferim.

Natură expansivă, bonomă, posesor al unui savoir-faire demn de admirație, poetul Mihai Epure se dăruiește total nu doar în relația de prietenie, de camaraderie, de iubire față către față, ci și în scris. Și o face cu un plus de emoție, de afectivitate, generat de cei doi ani de domiciliu pandemic obligatoriu. Aceasta este cea de-a doua perspectivă care, în opinia mea, reține atenția. Horia, Ana, Minodora, Ionuț, Nico, Ivian, Benonia, Vanda, Alma, Katrisia, Nels, Corian, Irina, Ana-Cătălina, alias Sakura, Adina, Ștefan, Andrei sunt norocoșii destinatari ai unora dintre catrenele cu miez de inimă volubilă.

Desigur, fiindcă domnul Epure este un romantic incurabil, nu puteau lipsi, nici din acest volum, poezia de dragoste și poezia de neam și glie, cea din urmă marcată de sarcasm la adresa conducătorilor vremelnici, de la noi și de peste tot. De asemenea, la loc de onoare stă haikuul, amintire vie a părții sale de suflet japonez: ”Lacrimi și doruri/ La crepuscul de viață,/ Apus de soare”.

”Melopee de pribeag” consună, scriam, cu spiritul vremurilor. Așteptăm cu bucurie lansarea de la Biblioteca Județeană Argeș, discursul pilduitor al domnului Mihai Epure și recitalul său poetic.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 2 mai 2022

Mai poţi citi şi…