Mănăstirea Nămăieşti


Hramul: „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii”

Adresa: Sat Nămăieşti, Com. Valea Mare-Pravăţ, Judeţul Argeş

Nu se cunosc date exacte despre întemeierea mănăstirii, a cărei biserică este săpată în stâncă. După unii istorici, biserica respectivă ar fi fost o catacombă creştină, din perioada romană. Tradiţia asociază începuturile mănăstirii cu descoperirea în peşteră a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se zice că ar fi fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca şi că ar fi fost descoperită în vremea lui Negru Vodă.

Corelarea elementelor iconografice cu cele documentare datează existenţa mănăstirii în secolul al XVI-lea. Aşezământul este atestat documentar în anul 1547, când Mircea Ciobanu îi lasă lui Jupan Dumitru drept de ocină în satul Nămăieşti, dar cu condiţia că, dacă nu va avea urmaş, proprietatea să rămână bisericii din stâncă.

În biserică se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, îmbrăcată în ramă de argint, în anul 1778, de Enache Postelnicu şi încadrată într-o ramă mai mare peste cea veche, de Elena General Rosty, în anul 1913. Biserica rupestră a fost lărgită săpându-se în stâncă în anul 1843. În 1916, artileria germană a făcut mari stricăciuni aşezământului, care a fost restaurat între 1916-1921.

Mănăstirea are o colecţie muzeală ce cuprinde obiecte de artă feudală, bisericească şi feudală, precum şi o colecţie de carte veche românească.

Galerie de imagini

Articol adăugat în 1 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…