Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă


Hramul: „Adormirea  Maicii Domnului” până în 1918, după care s-a adăugat ”Izvorul Tămăduirii”

Adresa: Comuna Cetăţeni, Judeţul Argeş

Este situată la 22 km sud-est de Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte-Bucureşti, pe frumoasa vale a Dâmboviţei,   între satele Cetăţeni şi Coteneşti.

Acces: Rutier: DN73 Câmpulung spre est – Valea Mare Pravăţ (5km), ramificaţie la dreapta, DN72A spre Stoeneşti (9km) – Cetăţeni (9km).

Cunoscută cu denumirea de Schitul Cetăţuia Negru Vodă, mănăstirea este foarte veche fiind construită în vârful unei creste stâncoase la 881 m deasupra nivelului marii, pe malul stâng al râului Dâmboviţa. Din sosea se urca pe o potecă printre stânci circa o jumătate de ora până la clădirile mănăstirii.

În tradiţia locului se spune ca pe culmea abruptă de piatra ce se înalţă între râul Dâmboviţa şi pârâul Cetăţuia a existat o cetate de rezistenţă de pe vremea ocupaţiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu şi pentru Negru Vodă, care îşi are aici şi o peştera de taină numită până azi Peştera lui Negru Vodă. Sfântul lăcaş aşezat într-o peşteră naturală, unde este şi un mic izvor miraculos, are 12 m lungime, 4 m lăţime şi înălţimea până la 3,20 m. Mai sus de altar, pe o piatră se vede o talpă de om şi tradiţia zice ca sunt urmele lui Negru Vodă, iar în spatele bisericii o scobitură în piatră este numită Chilia Moşului. Crestele munţilor din apropiere poartă numele de Cavalerul Trac. Efortul ce-l fac credincioşii care se încumetă să urce până la mănăstire este răsplătit de „Icoana Maicii Domnului” făcătoare de minuni.  Această mănăstire este considerată Meteora României.

Galerie de imagini:

 

Articol adăugat în 16 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…