Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă
Hramul: „Adormirea Maicii Domnului” până în 1918, după care s-a adăugat ”Izvorul Tămăduirii”
Adresa: Comuna Cetăţeni, Judeţul Argeş
Este situată la 22 km sud-est de Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte-Bucureşti, pe frumoasa vale a Dâmboviţei, între satele Cetăţeni şi Coteneşti.
Acces: Rutier: DN73 Câmpulung spre est – Valea Mare Pravăţ (5km), ramificaţie la dreapta, DN72A spre Stoeneşti (9km) – Cetăţeni (9km).
Cunoscută cu denumirea de Schitul Cetăţuia Negru Vodă, mănăstirea este foarte veche fiind construită în vârful unei creste stâncoase la 881 m deasupra nivelului marii, pe malul stâng al râului Dâmboviţa. Din sosea se urca pe o potecă printre stânci circa o jumătate de ora până la clădirile mănăstirii.
În tradiţia locului se spune ca pe culmea abruptă de piatra ce se înalţă între râul Dâmboviţa şi pârâul Cetăţuia a existat o cetate de rezistenţă de pe vremea ocupaţiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu şi pentru Negru Vodă, care îşi are aici şi o peştera de taină numită până azi Peştera lui Negru Vodă. Sfântul lăcaş aşezat într-o peşteră naturală, unde este şi un mic izvor miraculos, are 12 m lungime, 4 m lăţime şi înălţimea până la 3,20 m. Mai sus de altar, pe o piatră se vede o talpă de om şi tradiţia zice ca sunt urmele lui Negru Vodă, iar în spatele bisericii o scobitură în piatră este numită Chilia Moşului. Crestele munţilor din apropiere poartă numele de Cavalerul Trac. Efortul ce-l fac credincioşii care se încumetă să urce până la mănăstire este răsplătit de „Icoana Maicii Domnului” făcătoare de minuni. Această mănăstire este considerată Meteora României.
Galerie de imagini: