Maestrul de ceai – Yasushi Inoue


Editura Humanitas, 2014

Dincolo de povestea unei morți încărcate de mister, Inoue conturează subtil esențele a două lumi care de multe ori se suprapun: lumea maestrului de ceai perfect, Sen no Rikyu, și lumea samuraiul perfect,  Toyotomi Hideyoshi.

„Maestrul Rikyu a fost martorul morții multor samurai. Oare câți samurai au plecat spre câmpul de luptă după ce au băut ceaiul preparat de el? Și apoi au și murit acolo. După ce ai fost martorul atâtor morți nefirești și violente, nu ai cum să te bucuri de o moarte liniștită.“

Sen no Rikyu, marele maestru de ceai din timpul lui Toyotomi Hideyoshi, moare prin sinucidere rituală. Enigma gestului său îl frământă neîncetat pe Honkakubō, discipolul care i-a fost alături în ultimii ani și care pare să comunice în continuare cu Maestrul: acesta i se arată în vis și ii vorbește. Retrăind în amintire toate marile ceremonii ale ceaiului oficiate de Maestru, toate gesturile si vorbele lui memorabile, Honkakubō  îi intâlnește pe cei mai importanți oameni din viața lui Sen no Rikyū, iar fiecare evocare a celui dispărut e un prilej de a descoperi lucruri neștiute, de a înțelege ceea ce a vrut Maestrul să-i transmită, de a pătrunde mai adânc arta ceaiului și în același timp de a se împăca, în cele din urmă, cu sine.

Articol adăugat în 28 aprilie 2016

Mai poţi citi şi…