Luminița, mon amour, cartea și filmul. Conferință Cezar Paul-Bădescu


Joi, 16 martie, la ora 13.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, Pitești (Str. Victoriei 18), Cezar Paul-Bădescu va susține o conferință pornind de la recenta ecranizare a romanului său Luminița, mon amour (Polirom, 2006, 2017) de către regizorul Călin Peter Netzer, cu titlul „Ana, mon amour”.

Cezar Paul-Bădescu (n. 1968 la Pitești) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi masterul de teoria literaturii şi literatură comparată la aceeaşi instituţie. Între 1996 şi 2007 a fost redactor al revistei Dilema (veche), unde ulterior a rămas colaborator extern. Din 2007 este şeful departamentului Cultură al ziarului Adevărul. A fost redactor-şef al suplimentului Adevărul literar şi artistic pînă în 2011, anul desfiinţării acestuia. După debutul în volumul colectiv Tablou de familie (Leka-Brâncuş, 1995; Premiul pentru debut al revistei Tomis) a publicat Cazul Eminescu (coord., Paralela 45, 1999),       Tinereţile lui Daniel Abagiu (proză, Polirom, 2004, 2012; carte tradusă în italiană, spaniolă şi bulgară) şi Umbre pe ecranul tranziţiei (articole media, Humanitas, 2013). Texte ale sale au fost incluse în antologiile Poveşti erotice româneşti (Trei, 2007), Care-i faza cu cititul? (ART, 2010) şi Primul meu job (ART, 2011).

În anul 2000 a fost decorat de Președintele României cu medalia “Mihai Eminescu”, pentru merite culturale deosebite.

  • “Tablou de familie” a primit premiul pentru debut al revistei Tomis.

Filmul „Ana, mon amour”, cel mai recent lungmetraj semnat de Călin Peter Netzer – și care are la bază romanul Luminiţa, mon amour, de Cezar Paul-Bădescu – , a cîștigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2017. Dana Bunescu a primit sîmbătă, 18 februarie a.c., Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite, pentru montajul noului film al lui Călin Peter Netzer, care va intra în cinematografele din România începînd cu data de 3 martie.

 „Ana, mon amour”, o poveste de dragoste care surprinde cele mai tensionate şi mai delicate momente din evoluţia unui cuplu, are la bază romanul Luminiţa, mon amour, de Cezar Paul-Bădescu, apărut în două ediții la Polirom (2006, 2017), disponibil și în format digital.

Luminiţa şi Cezar sînt studenţi la Litere, iar în seara în care se cunosc vorbesc ore în şir despre literatură, în camera lui de cămin. La plecare, fata are un atac de panică, iar această criză grăbeşte apropierea dintre cei doi. De altfel, afecţiunea nervoasă a Luminiţei va avea un rol de catalizator şi va face ca toate reacţiile din relaţia de cuplu să fie accelerate şi augmentate. Cu timpul, Luminiţa ajunge să dezvolte un întreg arsenal de fobii, iar cei doi vor apela la tot felul de soluţii pe care le oferă lumea în care trăim. Majoritatea, vîndute drept reţete de fericire. Vor reuşi oare ei să-şi rezolve problema? Pe de altă parte, însănătoşirea Luminiţei va face ca relaţia lor să intre pe un făgaş normal?

Articol adăugat în 10 martie 2017

Mai poţi citi şi…