LAURENCE AUER, AMBASADOAREA FRANȚEI, I-A SEDUS PE PITEȘTENI


 

Ambasada Republicii Franceze în România merită numai cuvinte de laudă pentru modul în care își face simțită prezența în varii domenii. Chiar nu cred că vreo altă ambasadă are vivacitatea și tenacitatea pe care doamna Laurence Auer a reușit  să le imprime activității reprezentanților orașului-lumină, pe tărâm românesc. Aproape că nu trece vreo zi fără un comunicat al Ambasadei Franței, fără vreun interviu, fără o vizită, fără o întâlnire interesantă, cu posibile urmări importante.  

La finele anului trecut, Ambasadoarea Republicii Franceze, doamna Laurence Auber, însoțită de membri ai ambasadei, s-a aflat pentru câteva ore în Pitești (la Universitate, la Muzeul Județean și la Colegiul Brătianu), unde a avut întrevederi, pe care le-am putea califica drept fructuoase și deschizătoare de noi perspective de colaborare. În prima parte a vizitei, adică la Universitatea din Pitești, la eveniment au participat, pe lângă cei din conducerea Universității, care a fost și gazdă, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri argeșean. În ce privește vizita pe care delegația franceză a făcut-o la Colegiul Brătianu, aceasta s-a dovedit a fi o adevărată întâlnire prietenească (și de lucru) între reprezentanții Franței în România și  reprezentanți ai județului Argeș.

Proiectul Colegiului Național Ion C. Brătianu, conceput în parteneriat cu Alianța Franceză Pitești, s-a aflat pe agenda de lucru a Excelenței Sale, doamna Ambasador al Franței la București, la inițiativa atașatului pe cooperare educativă al ambasadei, domnul Michael Koriche, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență a Alianței Franceze din Pitești. La Colegiul Național Ion C. Brătianu, elevi olimpici la limba franceză, matematică, informatică – Alexandru Marinescu, Sorana Ulmeanu, Mara Onel, Ivana Adnana, Horia Rădulescu – au făcut o scurtă prezentare a istoricului liceului. Alte două eleve, care se pregătesc pentru a urma o facultate de teatru în Franța, au ilustrat prin două momente artistice, susținute în limba franceză, două simboluri ale spiritualității românești, opera lui Mihai Eminescu și creația folclorică a Mariei Tănase. Astfel, Alexandra Popa a recitat Glossa eminesciană, în versiune franceză, iar Ilinca Din a interpretat cântecul Uhăi bade (în versiune franceză – Danse montagnarde). Toți cei prezenți au cântat cu patos ṣi La Marseillaise (eei, nu chiar cu patosul cu care era cântată în filmul american Casablanca, da’ pe-aproape) și Deșteaptă-te române.

În cadrul secvenței de vizită derulată la Colegiul Brătianu, pe lista participanților  s-au mai aflat – din partea franceză – domnul Julien CHIAPPONE-LUCCHESI, consilier pe probleme de cooperare și acțiune culturală (COCAC) și director al Institutului Francez din România, Frédéric BEAUMONT, consilier-adjunct COCAC, atașat cu problemele de cooperare ștințifică și universitară, Michaël KORICHE, atașat pentru cooperare educativă, coordonator al rețelei Alianțelor Franceze din România, și doamna Sarah PRIARONE, însărcinată cu probleme privind limba, educația și cultura franceză. Din partea românescă-argeșeană,  parteneri de discuții au fost doamnele Alina MANEA, inspectoare generală – ISJ Argeș, Loredana SIMA – inspectoare pentru limbi străine – ISJ Argeș, Ecaterina Stroe – directoare a Alianței Franceze Pitești, Crina Zărnescu – președintă a Alianței Franceze Pitești, George CAVAL – președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și Cornel POPESCU – directorul Muzeului Județean Argeș.

Excelența Sa, doamna Ambasador, a mărturisit că a fost puternic impresionată de elevii brătieni și și-a exprimat dorința de a reveni, pentru a ne uni eforturile în vederea întăririi relațiilor franco-române, în domeniul cooperării educative. Domnia-sa nu a părăsit liceul fără să fi scris (cu o caligrafie care amintește influența arabescului) în Cartea de Onoare a Liceului: ”Vă mulțumesc mult tuturor pentru primirea la Liceul Brătianu! Profesori, elevi, inspectori, cu toții onorați limba franceză și vizita aceasta mi-a făcut o mare plăcere. Toate urările de suces în studiile și proiectele voastre, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, 2.12.2021”.

Sper ca această vizită să aibă urmări fructuoase chiar în viitorul apropiat. Până atunci, trebuie consemnat că, prin eleganță, simplitate și concizie, la 2 decembrie 2021, ambasadoarea Franței i-a sedus pe piteșteni. Sau, cel puțin pe unul – semnatarul acestor rânduri. Cum scriam la început, Ambasada Republicii Franceze (cu adevărat republică laică, pentru că nu are ore de religie în școli și nici Ora regelui la TV, ar trebui să învățăm de la ei) de la București este deosebit de activă. Nici nu s-a încheiat bine vizita la Pitești și a și apărut un comunicat bine ilustrat. Bravo lor, merçi beaucouop madame l’ambassadrice, allez France

 

CRISTIAN SABĂU

Articol adăugat în 7 februarie 2022

Mai poţi citi şi…