IRISUL DIN CĂLIMARĂ
Evenimentul de carte, care să înmoaie rugina, crisparea, tensiunea perioadei pe care o traversăm, este o binecuvântare. Din păcate, astfel de evenimente se desfășoară tot mai rar, poate și pentru că am devenit atât de vulnerabili, de cinici, incapabili să-l privim în ochi pe celălalt și să-i vedem inima.
Lansarea – la sfârșitul lunii septembrie, la Biblioteca Județeană Argeș, sub egida ediției din acest an a Festivalului de C’Arte – a volumului de versuri al CLAUDIEI VIOLETA BERTA a fost una dintre bucuriile prețioase, pe cale de dispariție, la care făceam trimitere. ”Irisul din călimară” este volumul de debut și reunește texte lirice, scrise începând cu anul 2014.
Claudia Violeta Berta este economistă. A lucrat zeci de ani cu cifrele, a gândit și a organizat totul după tiparele științelor exacte. Faptul că s-a hotărât să lase garda jos, să-și descopere sensibilitatea și calitățile, să-și exploreze potențialul literar este, în acest context, binevenit. În fond, în fiecare dintre noi există un magician secret. E nevoie să ai încredere în el, în tine, în cei din jur, pentru ca lucrarea să înceapă să se înfăptuiască.
Poezia Claudiei Violeta Berta este, potrivit spuselor Denisei Popescu, moderatoarea evenimentului, o poezie a stărilor sufletești, dominate de melancolie, dor, evocări și invocări romantice, așezări și reașezări în matca anotimpurilor așa cum le știam și cum nu mai sunt astăzi. Natura este, de altfel, scena mare, pe care se desfășoară spectacolul reverberațiilor sentimentale: ”…Să fiu iubită în zori,/ Ca o sirenă sau ca o perlă,/ Să am raze de soare în suflet/ Și rouă în păr și fermă/ Să te respir,/ Să te trăiesc…” (Inima vara). Și: ”Alerg pe vers, alerg în univers,/ Caut soarele și visul,/ Mă înveșmântez în roșu și albastru,/ Mă îmbărbătez cu miros de piersici/ Și încă te caut/ În culorile lui Van Gogh…/ Dor de bujori, de cer neumbrit,/ Alerg pe vers, în univers,/ Neobosit mi-e mersul/ Prin somnul lui Van Gogh/ Azi ne-am trezit…” (Somnul lui Van Gogh).
Lansarea acestui volum de poezie a fost ea însăși un spectacol. Au participat, reușind să construiască atmosfera propice alchimizării umbrelor din noi, actorul Puiu Mărgescu și interpretul de muzică folk, Stelian Necșoi, cu care publicul a cântat la unison. Despre poezia Claudiei Violeta Berta au vorbit confrații Loreta Din și Ionică Safta Chicoș, de asemenea publicista Nușa Cantemir. Nu a lipsit editorul și prefațatorul cărții, Florin Căprar: ”…Poezia ei este o poezie trăită, cu un profund caracter personal, care are, în primul rând, rolul de a spune lumii întregi bucuriile și tristețile ei, făcându-ne părtași la acestea, încercând să creeze o conexiune cu semenii și cu ea însăși și, dacă doar pentru lucrul acesta va scrie, eu îi recomand cu drag să continue”.
Concluzia se impune de la sine: avem resurse să mergem mai departe, să rămânem buni, omenoși, solidari. Trebuie să învățăm cum să le activăm, cum să le facem funcționale. Poeții sunt, din acest punct de vedere, înainte-mergători.
Prof. LIVIU MARTIN