GUAN ZEJU – PICTORUL CHINEZ AL BALERINELOR


Sunt paliere de cunoaștere la care nu toți avem acces sau accesul ne este limitat. Sunt zone de mister, pe care le identificăm greu, mai ales astăzi, când misterul înțeles ca taină interesează într-o prea mică măsură. Se pleacă la vânătoare după misterul-secret sau după misterul-enigmă, pentru că, în cazul lor, prada este concretă, consistentă și validează un întreg proces de gândire și chiar de interpretare.

Misterul-taină, care însuflețește lucrările artistului chinez Guan Zeju, deși la vedere, nu este, de la început, evident. Ca și Degas, Guan Zeju trăiește artistic prin și printre balerine, în teatru, în ateliere de creație. Baletul contemporan chinez îi datorează mult. Picturile sale în ulei au făcut înconjurul lumii, iar balerinele chinezoaice sunt piese de colecție.

Guan Zeju surprinde fotografic esența mișcării – impuls, zvâcnet, gest, libertate. Surprinde, tot fotografic, esența grației – vederea din exterior, fulgurantă, a spiralei nemuritoare de ADN. Guan Zeju surprinde, în aceeași manieră, esența efemerului – în lumea înșelătoare a aparențelor,  tot ce contează este să fii în prezent, să-ți consumi timpul sau ceea ce înțelegem noi prin timp.

Alăturate toate acestea – mișcare, grație, efemer – lucrările chinezului Guan Zeju reușesc să elibereze, în dimensiunea în care trăim, Taina. Liniile vaporoase, anatomia delicată ca o strângere de inimă, costumele de scenă, freamătul de la repetiții sau cel dinaintea începerii spectacolului, respirația imperceptibilă de după căderea cortinei, diversitatea expresiilor de pe chip sunt culoarele pe care se strecoară, în lume, Taina lui Guan Zeju. Una fericită, așa pare de-aici, numai că n-avem cum să știm dacă, în realitatea lor, tainele se însoțesc sau rezonează cu fericirea. De fapt, ca și în cazul timpului, cu ceea ce înțelegem noi, de obicei, prin fericire.

Guan Zeju s-a născut în 1941, în provincia Guangdong. Prima expoziție personală a avut-o în 1957 – aproape o sută de picturi în ulei, desene în cărbune, acuarele. A absolvit, în 1966, Academia de Arte Frumoase din Guangzhou. S-a impus imediat și cu lejeritate, a călătorit mult, a lucrat pentru mari muzee de pe planetă, la comandă, a ținut prelegeri și a scris chiar și o carte. Desigur, despre viața și creația lui.

DENISA POPESCU

Articol adăugat în 21 iunie 2021

Mai poţi citi şi…