GHIDUL MONTANIARDULUI ÎNCEPĂTOR


Tânărul ANDREI MARINESCU, școlit în România și în Scoția, la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, respectiv la Școala de Științe Geografice ale Pământului de la Universitatea din Glasgow, a lansat, la sfârșitul lunii ianuarie, la Biblioteca Județeană Argeș, un îndrumar extrem de interesant, din multe puncte de vedere.

”Ghidul montaniardului începător” adună observațiile practice despre munte și despre relația cu muntele, pe care este indicat s-o cultive oricine își propune să se familiarizeze cu el. Andrei Marinescu are 26 de ani, dar a învățat să-și măsoare puterile cu natura, la început timid, încă din primii ani de viață. A moștenit această pasiune de la bunicul și de la mama lui, pe care și astăzi o însoțește în drumeții și căreia îi datorează, în bună parte, și viziunea asupra muntelui, asupra naturii  în afara căreia supraviețuirea noastră nu este posibilă. De altminteri,   supraviețuirea – tehnici esențiale și dezvoltare într-un mediu străin – a fost obiectul de studiu căruia i s-a dedicat în perioada lui de formare în Scoția.

Pentru Andrei, fiecare traseu parcurs – singur sau în calitate de ghid turistic ori cartograf – se desfășoară în lumina unei călătorii inițiatice. ”Călătorești pentru a descoperi locuri noi și pentru a cuceri munții, dar și pentru a descoperi valori uitate și pentru a te recuceri pe tine însuți. Secretul armoniei interioare constă în armonizarea ființei cu natura, de aceea muntele te duce tot mai sus, de fapt în interior. Dacă viața este o călătorie fără hartă, atunci o anumită etapă a vieții noastre este o călătorie ghidată de o hartă interioară, construită cu elemente precum experiența, cunoștințele și simțirea.” – iată ce confesiune face autorul pe coperta a patra a cărții. Cu atât mai valoroasă, mai demnă de atenție este această mărturisire, cu cât Andrei aparține, biologic, generației care a înlocuit scrisul de mână cu tastarea la computer, o generație care nu mai face sport, care începe să nu-și mai înțeleagă, ba chiar să nu-și mai simtă corpul, care tinde să-și suprime nevoile naturale, inclusiv pe cele emoționale, pentru că devorează ca lăcustele conținuturi artificiale pe rețelele de socializare. Ghidul lui Andrei Marinescu este o provocare, din această perspectivă, în primul rând pentru cei de-o vârstă cu el, pentru lumea lui.

În ce privește structura lucrării, este de remarcat faptul că nu se pierde în detalii poate picante, poate simpatice, dar prea puțin practice. Informațiile sunt grupate și redactate, astfel încât cititorul să prindă imediat sensul comunicării și să aplice la fel de repede ce a aflat. Sumarul are în vedere următoarele aspecte: Beneficiile mersului pe munte; Rucsacul de munte pentru vară – conținutul lui; Obiectele extra pentru iarnă; Cum mă îmbrac pe munte?; Alimentația pe munte; Greșeli comune în drumeții; Marcajele și indicatoarele montane; Este muntele un loc sigur?; Ce să faci dacă te-ai rătăcit?; Pericolele de pe munte; Ciupercile comestibile. Fiecare capitol este completat cu fotografii clare, referitoare, de exemplu, la bețele de trekking, bocancii impermeabili, tipurile de șosete de folosit, geci, lanterne, marcaje și indicatoare, cu precizarea diferenței specifice etc. Sunt inserate, la final, citatele preferate ale autorului, despre drumeția pe munte. De asemenea, câteva adrese electronice și link-uri indispensabile celui care pornește într-o astfel de aventură – hărți ale traseelor și informații despre traseu; forumuri și știri; trasee turistice și jurnale de călătorie; planificări de rute; vizualizarea de drumeții anterioare, pe același traseu.

 

LIVIU MARTIN

 

 

 

Articol adăugat în 20 februarie 2023

Mai poţi citi şi…