FIE-I VIE AMINTIREA PROFESORULUI ION C. HIRU!


Am primit, recent, volumul memorial, dedicat neprețuitului domnișan ION C. HIRU, volum realizat, cu inimă preaiubitoare, de doamnele Nușa Cantemir și Mădălina Elena Danciu și de domnul Ștefan Șovar.

Profesorul Hiru s-a dus să-și risipească prin ceruri generozitatea. A plecat anul trecut, în ziua de 21 decembrie, după ce suferise din cauza blestemăției de Covid-19. Am vorbit cu el, la telefon, cu trei săptămâni înainte. Era vesel, cu aceeași dulceață pe limbă, care te binedispunea, oricâte bombe ar fi căzut peste mintea ta. L-am întrebat ce mai face. Se simțea în formă, dar îi era foarte frică să nu se îmbolnăvească. Chiar așa mi-a spus: ”Mi-e tare, tare frică, domnu’ Liviu, să nu pățesc ceva!”

Am aflat, cu stupoare, că nu mai este. Că își revenise, după zilele de spitalizare, doar că brusc inima lui n-a mai vrut să bată. Odată cu profesorul Ion C. Hiru, dispare o lume. Am spus-o și cu alte prilejuri. Dispar bornele și granițele firescului și tradiționalului, valorile înalte, pe care s-a întemeiat România Mare, dispare bucuria de a povesti, de a privi cu ochii celuilalt, de a citi și de a te lăsa citit, de a fi solidar, camarad de idei și de acțiune.

În volumul ”In memoriam. Întru neuitare” (Ed. PIM, 2021), scriu prietenii, rudele, colaboratorii de la Revista ”Pietrele Doamnei”, pe care a coordonat-o, foștii colegi și cunoștințele vechi și noi. Printre semnatari, se numără prof. Maria Chirtoacă, ziaristul Mihai Golescu, prof. Vasile Ghițescu, prof. Marian Mecu, prof. Sorin Mazilescu, prof. Catrinel Popescu, dr. Cristina Șușală, scriitoarea Paula Romanescu, ing. Mihai Ciocan, ing. Vasile Bumbeneci, prof. Costin Alexandrescu, dr. Margareta Coman Năstase, prof. Steluța Istrătescu, ing. Mihail Nicolae Stanca.

Valoroasă și arhiva de fotografii – ultimul capitol al volumului – care-l surprinde pe prof. Hiru atât în familie, cât și cu ocazia nenumăratelor evenimente culturale, la care a participat și pe care le-a organizat.

Și, pentru că astăzi se uită mult prea repede, de pe o zi pe alta – ca în filmele fantastice din copilărie, care-mi plăceau atât de mult tocmai pentru că rămâneau fantastice – se cade să reamintesc și faptul că, în perioada 2004 – 2020, prof. Ion C. Hiru a publicat 43 de lucrări. Cele mai multe sunt monografii. Dar este vorba și despre romane, nuvele, povestiri, schițe umoristice, sinteze literare, cronici de carte, pagini de jurnal. Și este vorba, desigur, despre o inimă mare, în care a încăput și cine-a vrut, și cine n-a vrut. Ion C. Hiru ne-a iubit pe toți și sunt convins că ne veghează pe toți de-acolo, din lumea veșnicului răsărit: ”Plângeți pe cine domnește/ Fără scaun în Domnești/ Plângeți domnul amintirii/ Ștergând neguri de uitare/ Luminând lumini cerești/ Plângeți-l pe-acel Ionel/ Pe Ioan al Hirului/ Pe Ionel al firului/ Ce-a luat calea Cerului…” (prof. Cezar Neacșu)

Prof. LIVIU MARTIN

 

Articol adăugat în 3 iunie 2021

Mai poţi citi şi…