Eveniment editorial la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș


Instituția noastră organizează miercuri, 5 februarie, ora 13.00, în Sala de Conferințe, lansarea volumului „Eminescu, securitatea și siguranța națională a României”, autor dr. George Ene (eminescolog).

La lansare vor fi prezenți membri ai comunității academice și științifice: conf.univ.dr. Adriana Rujan (redactorul cărții), eminescologul Nicolae Georgescu, jurnalistul Octavian Știreanu, Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.

Autorul, prof. dr. George Ene, bun cunoscător al lui Eminescu și al valorii sociale a informației, readuce în conștiința publică un Eminescu puternic ancorat în viața politico-socială și culturală a țării, asumându-și lucid și eroic destinul neamului său, un militant implicat profund în procesul de modernizare și unificare a României din poziția de jurnalist, doctrinar politic, dar și de membru al unor societăți cultural-naționale.

Lucrarea completează exegeza operei lui Mihai Eminescu sub aspectul relevării unei componente speciale a tezaurului său de gândire, simțire și acțiune socială.

Singular în domeniu, abordând sistematic problematica, volumul prezintă o radiografie a societății românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cuprinzând principalele disfuncții, vulnerabilități, riscuri, amenințări și infracțiuni la adresa securității și siguranței naționale a României. Evaluarea problematicii este susținută de un portant teoretic remarcabil, care permite evidențierea contribuției efective a lui Eminescu în dezbaterea și soluționarea aspectelor vitale supuse atenției clasei politice și opiniei publice.

Autor al mai multor studii și articole cu referire la Mihai Eminescu și la unele aspecte de sociologie a comunicării, George Ene s-a mai remarcat printr-o lucrare deosebită despre dimensiunea politică a operei eminesciene, intitulată „Eminescu și lumea politică românească în proverbe comentate” (Editura Tiparg, Pitești, 2012).

Articol adăugat în 31 ianuarie 2014

Mai poţi citi şi…