DUBLĂ LANSARE DE CARTE, LA BIBLIOTECA ”DINICU GOLESCU”
Marțea trecută, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” din Pitești a fost, din nou, gazda unui eveniment de suflet – lansarea volumului de poezie ”De-aș fi rudă cu Orfeu”, al doamnei Elena Eșanu Șerbănescu, respectiv ”Însemnări” (note de jurnal), aparținând doamnei Sofia Dobrescu. Autoarele sunt reprezentante demne de toată admirația ale municipiului cu sânge albastru, Curtea de Argeș. Dacă Orfeu a venit la braț cu poeta care tânjește după harul lui, notele de jurnal ale doamnei Sofia Dobrescu au fost depuse cu delicatețe, în pridvorul lecturii senine, de fiica sa, dr. Mihaela Aritina Ionescu. Doamna Sofia Dobrescu nu mai este printre noi, amintirea mamei stăruie, însă, cu o așa duioșie în sufletul fetei sale, încât aceasta i-a adunat toate scrierile, în vederea publicării în volume succesive.
Evenimentul lansării a fost prezidat de poeta Denisa Popescu. Printre vorbitori, s-au numărat prof. Vasile Ghițescu, la fel de cald și de nuanțat în discurs ca de obicei, deși parcă mai ostenit de lume și de imprevizibilul ei, și doamna Nușa Cantemir, atentă să nu omită nimic din ceea ce înseamnă sarea și piperul fiecărui volum. Am reținut, din prezentările realizate, următoarele idei:
Cartea de poezie a doamnei Elena Eșanu Șerbănescu se constituie într-un omagiu la adresa personajului mitologic, ale cărui interpretare, liră și dragoste pasională i-au fost și îi vor rămâne sursă de inspirație. Imaginându-se ca Orfeu al zilelor noastre, poeta declamă, într-un amfiteatru plin de sentimente înalte, versuri care acoperă zgomotul insuportabil, aproape dement al acestor timpuri. Mihai Eminescu, mama și bunicul, scribii și Sânzienele, luna, lumina, curcubeul, cerul și pământul, pasărea, iarba, lacrimile și anotimpurile sunt în centrul atenției sale lirice. Lectura devine pe nesimțite exercițiu de dicție și de iluminare prin rostire. Doamna Elena Eșanu Șerbănescu este, de altfel impecabilă în tot ceea ce face. Impune respect și cucerește prin tonalitatea gravă a prezenței în întregul ei. Lasă impresia unui instrument uman pe care îl poți atinge, desigur, dar care nu reacționează și mai ales nu cântă, nu vibrează decât dacă tu, care te-ai încumetat să-l atingi, știi pe dinafară partitura emoțiilor pământești.
”Însemnările” distinsei prof. Sofia Dobrescu surprind prin vioiciune, spirit critic, disponibilitatea de a acumula informații din domenii diferite și de a ridica vălul de pe chipul evenimentelor într-o manieră personală. Cartea este împărțită în șase capitole. Dacă în primul facem cunoștință cu dumneaei, în tulburea perioadă de recuperare a averii părintești, confiscate de comuniști, în următoarele trei îi citim conspectele biblice, pe cele referitoare la istoria noastră veche și notele de istorie contemporană. Există și un generos album de familie. De asemenea, ecouri la precedentele ediții ale volumului, venind dinspre prof. Daniel Dejanu, prof. Florica Popa, prof. Elena Eșanu Șerbănescu și Ovidiu Cristian Dinică, membru al UZPR.
Am petrecut, așadar, o după-amiază de marți smulsă din rutina fără niciun gust a ultimilor ani, pentru liniștea și farmecul căreia le sărut mâna doamnelor Elena Eșanu Șerbănescu și Mihaela Aritina Ionescu, fiica prof. Sofia Dobrescu.
Prof. LIVIU MARTIN